Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Splav in evtanazija

Andrej Glavan
Za vas piše:
Andrej Glavan
Objava: 01. 02. 2023 / 09:34
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.02.2023 / 13:33
Splav in evtanazija
Fotografija je simbolična. FOTO: Unsplash

Splav in evtanazija

Poznamo Jezusovo naročilo »Ne sodite, da ne boste sojeni.« Sprašujem se, kako pa naj vrednotimo osebe, ki naredijo splav ali evtanazijo ali pri tem sodelujejo. Splav in evtanazija sta po nauku Cerkve vendarle hud greh.

Spoštovani gospod Jože! Vznemirja Vas zelo aktualno vprašanje. Nespoštovanje življenja od spočetja do naravne smrti, po drugi strani pa, kakšen naj bo kristjanov odnos do ljudi, ki zagovarjajo dopustnost splava in evtanazije.

Naj najprej spomnim na nauk Cerkve glede svetosti in nedotakljivosti življenja. Velja, da je vsako človeško življenje nedotakljivo in sveto, sicer nobeno ni več sveto. »Človeško življenje je sveto, ker od vsega začetka vključuje stvariteljsko Božje dejanje in ostane za zmeraj v posebnem razmerju do svojega Stvarnika, svojega edinega cilja. Samo Bog je Gospodar življenja od njegovega začetka do njegovega konca: nihče in v nobenih okoliščinah si ne sme prilastiti pravice, da bi neposredno uničil nedolžno človeško bitje (KKC 2258). To velja za splav, umor nerojenega otroka, kot za evtanazijo, ko nekdo sodeluje pri končanju življenja, čeprav iz usmiljenja ali celo zaradi prošnje bolnika.

Nekdanji nuncij v RS msgr. S. Abril y Castellò je pripoved...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh