Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spomini na nekomunistično ilegalo proti okupatorju

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 31. 03. 2022 / 15:10
Čas branja: 9 minut
Nazadnje Posodobljeno: 31.03.2022 / 15:13
Spomini na nekomunistično ilegalo proti okupatorju

Spomini na nekomunistično ilegalo proti okupatorju

Pred t. i. dnevom upora proti okupatorju – s knjigo spominov Antona Babnika smo dobili pričevanje, ki še dodatno razkriva dogajanje med vojno in po njej.

Lojze Babnik iz Ljubljane je v samozaložbi izdal knjigo Še en čudež, njen podnaslov je Zgodba Antona Babnika. Napisal jo je Jerry Nejče Zupan. Kot pove naslov, gre za spomine Antona Babnika (1920–2016), ki se je rodil 30. julija 1920. Družina je živela na Vodnikovi cesti 130 v Zgornji Šiški v Ljubljani. S petnajstimi leti se je Anton kot vajenec zaposlil pri Avgustu Martinčiču, mojstru kovinarske stroke, ki je imel na Rimski cesti v Ljubljani kovinarsko delavnico. Anton je bil dober vajenec, potem delavec, postal je nadzornik proizvodnje. Vmes je študiral in postal mojster mehanik.

Slovenska legija

O komunističnih zločinih med drugo svetovno vojno imamo zelo veliko literature. Vendar sem si dolgo želel, da bi nekdo od vpletenih napisal spomine na nekomunistično ilegalo med vojno v Ljubljani (ali celo na t. i. domobransko policijo). A čudeži se dogajajo. Glavna beseda v spominih je prav čudež (naslov knjige je Še en čudež). 32 let po demokratizaci...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh