Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Šport vzgaja, spoštuje, povezuje, navdihuje

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 22. 11. 2022 / 09:54
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.11.2022 / 21:00
Šport vzgaja, spoštuje, povezuje, navdihuje
Janez Porenta, novinar Družine in druzina.si. FOTO: Vid Ponikvar/Sportida

Šport vzgaja, spoštuje, povezuje, navdihuje

Če se ob predsedniških volitvah Amerika ustavi za en dan, se ob športnih spektaklih, kakršno je tudi nogometno svetovno prvenstvo te dni v Katarju, ves svet ustavi za en mesec. Moški se imamo o čem pogovarjati, televizijske hiše si višajo gledanost, tudi zasebno nas takšni dogodki spodbudijo k večji telesni aktivnosti. Kaj ima šport, da lahko mobilizira tako široke ljudske množice?

Šport vzgaja. Verjetno ga ni starša, ki ne bi želel – ne nujno prek športa – svojim otrokom privzgojiti in vcepiti športnih vrednot: poštenja, vztrajnosti, borbenosti, spoštljivosti, discipline, pravičnosti, predanosti, odgovornosti, zdrave tekmovalnosti. Šport so vzponi in padci, niso le zmage, zato vzgaja tudi za sprejemanje porazov. Navsezadnje šport vzgaja tudi prek odklonov in stranpoti, ki se, hočeš – nočeš, lepijo nanj: prek dopinga, športnih stav, gladiatorstva, navijaških izgredov, goljufanja.

Šport povezuje. V njem ni ideologije, ni levih in desnih, rdečih in črnih. Kaj lahko od politike, zgodovine, medijev in drugih kreatorjev javnega mnenja razklane Slovence danes tako plebiscitarno poenoti, kot nas je pred tremi desetletji odločitev za samostojno državo? Jasno, športni dosežki. Ob nastopih Luke Dončića, Tadeja Pogačarja, Primoža Rogliča, Janje Garnbret, košarkarjev, odbojkarjev, rokometašic vsa Slovenija diha kot eno, zamere se pozabljajo. Šport je točka, v ka...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh