Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srčkanje namesto križanja

Marjan Turnšek
Za vas piše:
Marjan Turnšek
Objava: 02. 11. 2022 / 12:16
Oznake: Duhovnost, Vera
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.11.2022 / 12:17
Srčkanje namesto križanja
Marjan Turnšek. FOTO: Tatjana Splichal

Srčkanje namesto križanja

Spoštovani, imam težave z osebo, ki mi je zelo ljuba. Pred meseci se je namreč začela križati ne z znamenjem križa, ampak s srčki. Oblika srca je nadomestila križ. Razlaga mi, da je Bog ljubezen, zaradi tega se križa tako. Prosim za vaše mnenje.

Zanimiva dilema: ali križanje ali srčkanje. Naj začnem odgovor z nekoliko širšim pogledom. Čemu služijo geste? Človekovemu izražanju. Geste so pravzaprav simbolna dejanja, ki razodevajo človekovo notranjost in jo sporočajo drugim, tudi Bogu. Seveda v primeru Boga ni on tisti, ki bi potreboval naše izraze, ampak mi imamo potrebo, da se izražamo tudi pred Bogom in v odnosu do Boga. Geste so torej del govorice, del jezika, ki ga v tem primeru pojmujem v širšem pomenu besede, ne samo kot verbalni jezik, kajti človek se izraža z vsem svojim telesom. Geste in mimika obraza so lahko zavestne ali podzavestne. Torej nekaj »govorimo«, tudi ko se ne zavedamo, saj s svojimi izrazi na obrazu, s svojim načinom hoje in še z marsičim razodevamo trenutno stanje, hočemo ali nočemo.

Geste pri molitvi, bogoslužju so dogovorjeni simboli v nekem občestvu, s katerimi že govorimo, preden sploh odpremo usta. Npr. kako pokleknemo, kako sedimo in vstajamo, kako gremo v procesiji, kako držimo roke …...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh