Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srečni tisti, ki ...

Objava: 25. 10. 2021 / 13:34
Oznake: Mavrica
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.11.2021 / 12:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Srečni tisti, ki ...
"Blagor žalostnim, kajti potolaženi bodo." Ilustracija: Bojana Dimitrovski

Srečni tisti, ki ...

Razlago evangelija za otroke za praznik vseh svetih, 1. novembra, je pripravil Martin Zlobko, duhovnik v Zavodu sv. Stanislava.

Ko je zagledal množice, se je povzpel na goro. Sédel je in njegovi učenci so prišli k njemu. Odprl je usta in jih učil: »Blagor ubogim v duhu, kajti njihovo je nebeško kraljestvo. Blagor žalostnim, kajti potolaženi bodo. Blagor krotkim, kajti deželo bodo podedovali. Blagor lačnim in žejnim pravičnosti, kajti nasičeni bodo. Blagor usmiljenim, kajti usmiljenje bodo dosegli. Blagor čistim v srcu, kajti Boga bodo gledali. Blagor tistim, ki delajo za mir, kajti imenovani bodo Božji sinovi. Blagor tistim, ki so zaradi pravičnosti preganjani, kajti njihovo je nebeško kraljestvo. Blagor vam, kadar vas bodo zaradi mene zasramovali, preganjali in vse húdo o vas lažnivo govorili. Veselite in radujte se, kajti vaše plačilo v nebesih je veliko. Tako so namreč preganjali že preroke, ki so bili pred vami.« (Mt 5,1–12)

Kaj pomeni beseda blagor? 

Blagri pomenijo čestitko, veselje, srečo. Lahko bi rekli kar takole: Srečni tisti, ki ste žalostni … ker boste potolaženi. Srečni tisti, ki delate za mir … kajti imenujete se Božji otroci. Srečni tisti, ki …

Jezus učencem v govoru na gori pove, zakaj je prišel na ta svet in kaj želi ljudem sporočiti.

Zakaj vedno na vse svete poslušamo o blagrih?

Te blagre poslušamo na zapovedan praznik vseh svetnikov, ker vidimo, da so bili svetniki, kljub temu da so bili revni (sv. Frančišek), preganjani (sv. Štefan), bolni (bl. Carlo Acutis), da so pomagali bolnim (sv. Igancij Lojolski), da so se borili za pravico soljudi (sv. Vincencij Pavelski) … v bistvu srečni. Niso delali tega, kar jim je najbolj »pasalo«, ampak to, kar so čutili, da Bog želi od njih.

Beremo jih tudi zato, ker je v njih skrit recept za našo srečo: blagor miroljubnim, blagor žalostnim, blagor tistim, ki delajo za mir, blagor lačnim in žejnim pravičnosti ... Vsem takim Jezus obljublja nebeško plačilo z večnim življenjem. Večno življenje pa je največja nagrada, ki jo lahko prejmemo, kajne? Kako do nje?

Postani svetnik! 

Povabilo: Ali veš, da si lahko tudi ti svetnik? Res, vsak dan imej v svojem srcu na prvem mestu Jezusa. Tako boš lahko imel rad tudi svojo družino, prijatelje in vse ljudi. Vsak dan boš bolj povezan z Jezusom, ki živi v tvojem srcu, in boš lahko postal svetnik.

Molitev

Jezus, pomagaj mi, da bom lahko v vsakem človeku videl Tebe, da bom do vsakega dober in mu bom rad pomagal. Želim slišati, kako mi šepečeš: »Blagor tebi!« Amen.

Članek je bil objavljen v novembrski številki revije Mavrica, 3/2021, ki osrednjo temo namenja skromnosti. Revijo lahko prelistate TUKAJ. Posamezen izvod stane 4,20 evra, letna naročnina pa 44,90 evra. Naročila: narocila@druzina.si, 01 360 28 28. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh