Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srkala se bo gorka kava in poslušal se bo telefon

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 17. 05. 2023 / 09:50
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2023 / 12:58
Srkala se bo gorka kava in poslušal se bo telefon
V Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu lahko vidimo veliko starih telefonov in izvemo veliko zanimivosti o telefoniji. FOTO: Andrej Praznik

Srkala se bo gorka kava in poslušal se bo telefon

Pred pol stoletja, bil je torek 3. aprila 1973, je ameriški inženir Martin Cooper stal na pločniku v newyorški četrti Manhattan. V rokah je imel 23 centimetrov dolgo in kilogram težko škatlo s tipkami. Ko je pritisnil nanje in zaslišal moški glas, se mu je obraz razlezel v nasmeh. Začenjal se je prvi pogovor po prenosnem telefonu.

Prva električna naprava za prenos sporočil na velike razdalje je bil telegraf. V Angliji sta ga leta 1837 izdelala William Cooke in Charles Wheatstone. V Ameriki jima je sledil Samuel Morse, ki je zasnoval tudi abecedo, sestavljeno iz črtic in pik. Dne 17. maja 1865 je bila v Parizu ustanovljena Mednarodna telegrafska zveza, zato ta dan praznujemo kot svetovni dan telekomunikacij in informacijske družbe.

Daljnogovornik

Dne 10. marca 1876 je ameriški izumitelj škotskega rodu Alexander Graham Bell v preprosto slušalko rekel: »Gospod Watson, pridite sem. Rad bi vas videl.« Čez nekaj trenutkov se je iz sosednje sobe prikazal njegov pomočnik Thomas Augustus Watson in povedal, da je razločno slišal izrečene besede.

Iznajdba telefona, ki so ga pri nas imenovali tudi daljnoglasnik in daljnogovornik, je vzbudila veliko zanimanja. Mnogi so ugibali, kaj bo ta naprava prinesla človeštvu. »Dosedaj je, ker je najnovejše znajdbe, še v plenicah in nikdo si še misliti...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh