Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Strah pred staranjem

Za vas piše:
Marjeta Bec
Objava: 28. 10. 2021 / 09:54
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 28.10.2021 / 10:05
Strah pred staranjem

Strah pred staranjem

Izredni profesor doktor Jože Ramovš je doktor antropologije in socialni delavec, v Nemčiji je opravil specializacijo iz Franklove logoterapije in partnerske komunikacije. Dela kot raziskovalec, predavatelj in v praksi zlasti na področjih sožitja med ljudmi, staranja, zasvojenosti in omamljanja.

Živimo v času potrošništva, v katerem smo z vseh strani obsipani s sporočili, kaj vse moramo delati, da bomo živeli srečno in ostali čim dlje zdravi in mladi. Pa vendar se vsi neizogibno staramo in nekatere je tega naravnega procesa strah. O tem nam je spregovoril dr. Jože Ramovš, predstojnik Inštituta Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje

Zakaj se ob misli na starost večkrat pojavljajo negativni občutki?

Starost je zadnje obdobje življenja. Kdor ne umre prej, ga na koncu njegove starosti gotovo čaka smrt; to dvoje je povezano. Poleg tega »starost ne pride sama« – z njo večinoma pridejo: pešanje telesnih in duševnih moči, bolezni, izgubljanje vrstnikov in osamljenost. Pogosto jo spremlja zavest, da človek v življenju ni uresničil svojih nalog, uporabil možnosti; da je to in ono naredil narobe. Vse to spremlja občutek, da se na koncu igre ne da spremeniti rezultata.

Je bil strah pred staranjem prisoten že...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh