Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Študentska mama

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 30. 11. 2022 / 10:02
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.11.2022 / 10:34
Študentska mama
Ana Rupar. FOTO: Osebni arhiv

Študentska mama

Povprečna slovenska mama ob rojstvu prvega otroka šteje blizu 30 let. Še pred tremi desetletji so v povprečju rojevale šest let prej. Za starševstvo se vedno kasneje odločajo tudi moški, ob rojstvu otroka imajo v povprečju skoraj 34 let. Kako se starševstvo vse bolj zamika, je zgovoren tudi podatek, da je bila ob osamosvojitvi Slovenije skoraj vsaka druga mama ob rojstvu otroka stara 24 let ali manj, danes ima toliko let komaj vsaka deseta.

Na to, kdaj je nekomu dano postati starš, vpliva mnogo dejavnikov in vsak v sebi nosi svojo zgodbo. Niti ni vse v naših rokah. Splošno pa je zamikanje starševstva povezano z večjim deležem mladih, ki se odločijo za študij. Dlje ko si vpet v redni izobraževalni proces, dlje traja, da se (finančno) osamosvojiš. Seveda, najprej štal'ca, potem pa krav'ca.

Da je lahko tudi obratno, pričujejo študentske družine. »Če je želja, potem je tudi pot. Moraš imeti zaupanje,« pravi ena od ustvarjalk bloga Študentska mama. Tudi Marija je morala zaupati, da je sprejela Božjo voljo in rekla »da« novemu življenju. In tudi ona otroka ni rodila, ko je imela vse »pošlihtano«; tik pred porodom je morala še na dolgo pot in svoje dete nazadnje povila v hlevu.

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh