Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sv. Barbara – zavetnica vseh, ki jim grozi nenadna smrt

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 04. 12. 2021 / 00:30
Oznake: Duhovnost, God, Svetniki, Vera
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.12.2021 / 09:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sv. Barbara – zavetnica vseh, ki jim grozi nenadna smrt
Sv. Barbara nas uči, da želi Bog s svojo dobroto v nas prebuditi novo življenje. FOTO: Pexels.

Sv. Barbara – zavetnica vseh, ki jim grozi nenadna smrt

O življenju sv. Barbare nimamo zanesljivih pričevanj, vemo le to, da je živela na prelomu 3. in 4. stoletja v Nikomediji (današnjem Izmitu v Turčiji), kjer je tudi pretrpela mučeništvo 4. decembra 306. Na ta dan že od tistih časov praznujemo njen god.

Sv. Barbara je v adventnem času znanilka upanja. Želi, da bi sredi zime v nas zacvetelo življenje. Sredi hladu današnjega časa nas hoče sv. Barbara spomniti, da želi Bog s svojo milostjo in dobroto ogreti naše srce in v nas prebuditi novo življenje … Sv. Barbara je obljuba, da Bog obiskuje tudi nas v našem zaporu, da razbija ozkost našega zapora in nam sredi našega ujetništva podarja tako notranjo kot zunanjo svobodo. Če Bogu dovolimo, da stopi v nas, nas ne zadrži več noben zapor – v njem so najmanj tri okna, ki nam omogočajo stik navzven. Sredi zunanjega zapora ostajamo notranje svobodni. (p. Anselm Grün)

O njenem življenju so se spletle številne legende, iz katerih pa lahko sklepamo vsaj na nekaj dejstev. Sveta Barbara je bila zelo lepo in nadarjeno dekle. Zgled nekaterih kristjanov jo je navdušil za krščanstvo. 

Njen oče Dioskur, poganski bogataš, je to slutil, hkrati se je zaradi njene lepote bal zanjo; ker je moral odpotovati, jo je dal zapreti v stolp, ki je imel le dve okni. Barbari je kljub temu uspelo, da je prišla v stik s kristjani, menda celo z znamenitim teologom Origenom, se dokončno oklenila krščanstva in se dala skrivoma krstiti. 

Sv. Barbara. FOTO: Wikipedija.

Ko se je njen oče s potovanja vrnil domov, je videl, da ima stolp še tretje okno, pred vrati pa je bil križ. Barbara je očetu priznala, da je vse to naročila ona, ker je želela, da bi skozi tri okna prihajala k njej milost troedinega Boga. Njeno življenje se je zaradi neomajne vere tragično končalo. 

Oče jo je izročil oblastniku, ki jo je dal mučiti, a je po vseh mučenjih ostala nepoškodovana, zato jo je obsodil na obglavljenje; njen oče, ki je hladno spremljal mučenje hčerke, si je izprosil dovoljenje, da ji je sam z mečem odsekal glavo.

Molitev, ki naj bi jo Barbara molila v ječi: »Gospod, ti preiskuješ srca in obisti, ti veš, kako močno hrepenim po tebi. Prosim te, ne zapusti me in stoj mi ob strani do konca! Ne zavrzi me izpred svojega obličja in ne odvzemi mi svojega Svetega Duha!«

Že za življenja, še bolj pogosto pa po njeni smrti, so se na njeno priprošnjo dogajali številni čudeži. Zato ni čudno, da je sv. Barbara ena od štirinajstih pomočnikov v sili. Njeni atributi so stolp s tremi okni, kelih s hostijo, meč, plamenica, topovska cev in pavje perje. 

Sv. Barbara je zavetnica železarjev, stolpov, arhitektov, gradbenih delavcev, krovcev, zidarjev, livarjev zvonov, kovačev, kamnosekov, tesarjev, grobarjev, zvonarjev, deklet, ujetnikov, topništva, trdnjav, gasilcev, umirajočih; priporočamo se ji za srečno zadnjo uro, proti ognju, neurju, proti vročici in kugi ter v vsaki stiski. 

Vhod v Antonijev rov v idrijskem rudniku. FOTO: Andrej Praznik.

Najbolj znana pa je kot zavetnica rudarjev, zato njen kip ali njena podoba pogosto spremlja rudarje, ko se odpravljajo na težko delo. Globoko pod zemljo v Antonijevem rovu idrijskega rudnika živega srebra je kapela Svete Trojice, ki ji v oltarnem prostoru stojita ob strani kipa sv. Barbare in sv. Ahacija, ki je prav tako zavetnik idrijskih rudarjev, kajti na njegov god, 22. junija 1508, je bila odkrita bogata živosrebrova ruda.

Vhod v rudnik Barbara rov, pred katerim stoji Janez Zdešar, ki je kot mladenič preživel koncentracijsko taborišče Teharje. FOTO: Tamino Petelinšek.

Omeniti pa moramo še en rudnik, poimenovan prav po sv. Barbari, to je Barbara rov, zapuščeni rudnik v Hudi Jami pri Laškem, ki je bil priča grozovitega pokola na stotine vojnih ujetnikov in civilistov, tudi žensk in celo otrok, ki ga je izvršila komunistična oblast po 2. svetovni vojni. 

To je le eno od več kot 600 odkritih grobišč na slovenskih tleh, vendar zaradi posebne krutosti žalostni simbol takratnega časa. Tukaj se v vsej ostrini kaže, kam pelje sovraštvo in popolno zavračanje drugače mislečih, česar ni bilo mogoče prikriti niti z enajstimi betonskimi pregradami, s katerimi so nečloveški krvniki skušali zakriti svoj zločin. Naj sv. Barbara izprosi Božje usmiljenje tudi za njih.

Sv. Barbari je na Slovenskem posvečenih 18 cerkva, v številnih drugih pa se nahaja njen kip ali slika. V občini Škofja Loka je tudi naselje z imenom Sveta Barbara. 

Ime Barbara danes nosi 9218 Slovenk. To ime je po pogostnosti med ženskimi imeni na 10. mestu, med vsemi imeni pa na 33. mestu. 


Nalaganje
Nazaj na vrh