Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sv. Urban

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 04. 01. 2023 / 09:59
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.01.2023 / 10:03
Sv. Urban
Sv. Urban je priljubljena izletniška točka Mariborčanov. FOTO: Andrej Praznik

Sv. Urban

Vinogradi pozimi spijo, ob cerkvi svetniškega papeža Urbana I., zavetnika vinogradnikov, ki stoji severozahodno od Maribora, pa je v vseh letnih časih živahno. Ker lahko pridemo do nje po cesti, planinski poti in po poti svetega Martina, jo obiskujejo motorizirani izletniki, kolesarji, pohodniki in romarji. Mnogi samo zaradi rekreacije in imenitnega razgleda, nekateri pa tudi s prošnjami, skritimi na dnu srca.

Če gremo do cerkve sv. Urbana po priljubljeni poti čez Kozjak, nazaj pa skozi Kamnico, je najbolje, da avto pustimo na zahodnem koncu Maribora (morda pri študentskem naselju). Tako imamo več asfalta na začetku, ko še nismo utrujeni.

Pot čez Kozjak se začne v Mestnem parku. Med hojo do tja lahko zavijemo v mariborsko stolnico in se priporočimo blaženemu Antonu Martinu Slomšku. V samem parku pa lahko obiščemo akvarij-terarij ter si ogledamo ribe najrazličnejših oblik in barv, lenobne kače, kuščarje in pajke ter želve, ki plezajo po dremajočem krokodilu. Nam se je nasmehnila nevsakdanja sreča: Ravno takrat, ko smo prišli do kameleona, je ta, oprijemajoč se vejice, bliskovito iztegnil kakšnih dvajset centimetrov dolg lepljiv jezik in iz plitve posodice potegnil tri ali štiri črve. Ogled akvarija-terarija bo navdušil tudi otroke. Pazite le, da se ne prehladite, saj je v stavbi vroče in vlažno.

Od akvarija-terarija krenemo mimo ribnikov na severni konec Mestnega parka,...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh