Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetleča bitja

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 01. 02. 2023 / 09:34
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.02.2023 / 13:04
Svetleča bitja
Številne morske živali oddajajo svetlobo. FOTO: Pexels

Svetleča bitja

Na svečnico, ki jo praznujemo 2. februarja, je najtemnejši del leta za nami. Čeprav ima noč svojo moč, je vendar svetloba tista, ki nam omogoča polno življenje. Svetloba pa ne privlači samo ljudi, ampak tudi živali. Še posebej zanimive so tiste, ki svetlobo tudi oddajajo. Pojav, pri katerem se kemična energija spremeni v svetlobo, imenujemo bioluminiscenca.

Časopis Slovenski dom je julija 1941 pisal o svetleči ženski iz Pirana, pri kateri so menda ponoči, ko je spala, opazili, da se ji svetijo glava in prsi. Človeško telo res oddaja nekaj svetlobe, vendar je ta veliko prešibka, da bi jo opazili s prostim očesom, zato je treba take novice jemati »z rezervo«. V naravi pa je precej organizmov, ki res oddajajo dobro vidno svetlobo. Najbolj znane so kresnice, ki letajo junija in julija.

Medsebojna privlačnost

Na svetu je dva tisoč vrst kresnic, ki večinoma živijo v tropskih in subtropskih krajih. Pri nas se samci in samice teh majhnih hroščev zelo razlikujejo med seboj. Samice nimajo kril in so precej podobne ličinkam. Na spodnji strani zadka imajo poseben svetilni organ. Leteči samčki lahko to svetlobo opazijo tudi do 45 metrov daleč. Če samica po dveh urah ne privabi samca, ugasne in znova poskuša srečo naslednji večer. To lahko počne deset dni, potem ji zmanjka energije, saj se odrasle kresničke ne hranijo....

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh