Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tihi protest

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 27. 04. 2022 / 22:06
Oznake: Razvedrilo, Šport
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.04.2022 / 00:52
Tihi protest
Vera Časlavska. FOTO: Ron Kroon/Wikimedia

Tihi protest

Ruski napad na Ukrajino je po svetu sprožil val protestov. Ta val občasno pljuskne celo v Rusijo, kjer pa so protesti redki in tvegani, saj jih oblast zatira. Enaka težava je bila v obdobju Sovjetske zveze. A tudi v tistih svinčenih časih so si nekateri upali pokazati nestrinjanje. Med temi pogumnimi posamezniki je bila češka telovadka Vera Časlavska, ki se je rodila pred 80 leti (3. maja 1942).

V noči na sredo, 21. avgusta 1968, so enote Varšavskega pakta vdrle na Češkoslovaško in zatrle poskus politične liberalizacije, ki ga poznamo pod imenom praška pomlad. Državo je preplavilo 6.300 tankov in pol milijona vojakov: dobre tri četrtine je bilo pripadnikov sovjetske armade, drugo so bili Poljaki, Bolgari in Madžari. Med zasedbo je umrlo 137 češkoslovaških državljanov, več deset tisoč jih je zbežalo na zahod. Tisti, ki so ostali in se niso strinjali z bratsko pomočjo Varšavskega pakta, so izgubili službo in partijsko knjižico.

Pogled, ki je povedal vse

V soboto, 12. oktobra 1968, torej slaba dva meseca po invaziji na Češkoslovaško, so se v Ciudadu de Mexicu začele poletne olimpijske igre. Na njih je sodelovalo 5.516 športnikov in športnic, ki so se pomerili v dvajsetih športih. Ker so se tekmovanja odvijala na nadmorski višini več kot 2.200 metrov, so atleti dosegli vrsto svetovnih rekordov. Izstopal je dosežek Američana Boba Beamona, ki je v skoku v da...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh