Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Trajna kriza

Za vas piše:
Rok Blažič
Objava: 11. 01. 2023 / 09:18
Oznake: Družba, Vzgoja
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.01.2023 / 17:11
Trajna kriza
Rok Blažič. FOTO: Tomaž Rihtar

Trajna kriza

Angleški slovar Collins je za besedo leta 2022 izbral izraz permakriza ali trajna kriza. Lansko leto se je res zdelo, da smo iz pandemije stopili naravnost v vojno v Ukrajini, kot rezultat obeh pa se je pojavila visoka inflacija. Govorimo o krizi demokracije, krizi mednarodnega sistema, kot se je oblikoval po drugi svetovni vojni, in krizi globalnega sistema trgovine.

Liberalistični pogled na mednarodne odnose uči, da bodo konflikti izzveneli, ko se bo svet vse bolj povezoval in se bo širila demokracija. Prosti trg in liberalna ureditev naj bi se uveljavila povsod, mednarodne institucije pa naj bi zagotavljale nenasilno reševanje sporov. A v luči »trajnih kriz« se je vera v nezadržno širjenje zahodnega modela družbe sesedla. Nastopil je čas za realizem. Realistična šola v središče postavlja posamezne države, ki zasledujejo le lastne interese, moč in varnost. V zunanjo politiko zato ne bi smeli mešati velikih idej. Lahko bi rekli, da je liberalistična teorija preveč idealistična in pozablja na človekovo padlo naravo. A pretirani realizem se sprevrže v cinizem, ki vidi v človeških motivih samo še voljo do moči.

Tudi realistična teorija ima svoje slepe pege. Nekateri njeni zagovorniki, kot je John Mearsheimer, na primer trdijo, da je ruski napad na Ukrajino le logični odziv na širjenje zveze NATO v njeno vplivno sfero. To morda drži iz pti...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh