Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tudi mi smo Jezusovi izvoljeni

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 01. 03. 2023 / 09:30
Oznake: Film, Svet, Vera
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 06.03.2023 / 13:02
Tudi mi smo Jezusovi izvoljeni
Televizijski Jezus v spletni seriji Izvoljeni (The Chosen) preseneča – tako v upodobitvi kot v odzivih, ki jih sproža v gledalcih. FOTO: The Chosen

Tudi mi smo Jezusovi izvoljeni

Kot meteorit je leta 2018 v krščanski svet treščila spletna serija o Jezusovem življenju, Izvoljeni (v izvirniku The Chosen). Zadnji dve epizodi tretje sezone, ki so ju januarja predvajali tudi v ameriških kinematografih, sta bili bolj obiskani kot velike hollywoodske produkcije. Gledalci so donirali že 2 milijona in pol dolarjev za snemanje četrte sezone. Vsaj eno epizodo si je ogledalo več kot sto milijonov gledalcev po svetu. In vsaj nekaj epizod naj bi bilo prevedenih v kar 300 jezikov. V spletni bazi filmov in serij (IMDB) ima oceno 9,3 od 10.

Kako je spletna serija o Jezusu uspela požeti takšno navdušenje? Si resnično zasluži toliko pozornosti? In ali je to vsebina, ki se jo katoličanom splača gledati?

Na kratko o Izvoljenih

Režiser Dallas Jenkins je zbral ekipo dokaj neznanih igralcev. Od načrtovanih sedmih sezon so do sedaj posnete tri in pokrivajo dogajanje od začetka Jezusovega javnega delovanja do čudeža pomnožitve kruha, ko Jezus nahrani pet tisoč mož. V vsaki sezoni je osem epizod.

Skoraj vsaka epizoda se začne s kratkim prizorom pred uvodno pesmijo, ki včasih pokaže predzgodbo določenega lika ali dogodek iz Stare zaveze, na katerega se Jezus kasneje v tem delu naveže.

Vsi liki govorijo angleško, a vsi Judje z naglasom, rimski vojaki pa običajno.

Apostoli so mladi moški v začetku dvajsetih. Očitno so vsi Judje – vidimo jih moliti, spoštujejo judovske običaje, praznujejo šabat. Peter ima ljubko ženo (očitno, če je imel taščo!). Jezus ima smisel za humor. Cestninar...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh