Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tvoj vodič po ličenju za začetnice

Za vas piše:
Tina Martinec Selan
Objava: 12. 09. 2022 / 14:32
Oznake: Mladi, Najst
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 12.09.2022 / 15:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tvoj vodič po ličenju za začetnice
Najst
Tvoj namen naj bo, da zasije lepa punca s še lepšo osebnostjo, ne pa da »sije« samo tvoj make up. FOTO: Pexels

Tvoj vodič po ličenju za začetnice

Tako kot pri oblačenju in »rihtanju« nasploh smo si tudi pri ličenju punce zelo različne. Za ene je to vsakodnevna rutina, za druge nekaj, kar pride na vrsto samo ob posebnih priložnostih, spet tretje ne prenesejo ličil na obrazu in so raje, kot temu rečejo Francozi, au naturel – naravne. Vse našteto je povsem normalno, tako da se ti v nobenem primeru ni treba sekirati, pa naj ti bo do ličenja veliko ali pa sploh nič.

Prispevek v celoti je bil objavljen v reviji Najst.

Kdaj je pravi čas, da se začneš ličiti?

Mogoče sta o tem že »debatirali« z mamo (poznam primere, ko je bila ta tema tako vroča, da so se dnevno kresala mnenja in povzročila nemalo sivih las – seveda mami ;)) ali pa si se spraševala, če bi se že morala začeti ličiti, ker mogoče to počnejo tudi tvoje sošolke.

Če vprašaš mene, je bolje začeti čim kasneje. Po mojem mnenju je čisto prekmalu, da bi punce začele z rednim ličenjem že v osnovni šoli. Vem, da tvegam, da me bo katera označila za totalno »starinsko«, ker sem to zapisala. Brez skrbi, sem čisto v stiku z realnostjo, ampak povem ti, da je tvoj mladi obraz brez ličil tako lep, svež in naraven, da ti niti slučajno ni treba uporabljati »fasade«.

Mogoče se lahko tu in tam naličiš za kakšen poseben dogodek, če ti starši seveda dovolijo, torej v dogovoru z njimi. Takrat lahko na nepravilnosti (mozoljčke) naneseš malo korektorja, ki pa ga zelo dobro zabriši s prsti, čopičem ali gobico. Trepalnice so takoj zelo lepe, goste in dolge, če jih poudariš z malo maskare, na ustnice pa naneseš kapljico glosa ali obarvanega vazelina.

Če morda prehajaš v srednjo šolo in se spogleduješ s tem, da bi se (občasno ali vsak dan) začela ličiti, ti polagam na srce, da je manj definitivno več.

Ko se ličiš, stopi korak nazaj, se poglej v ogledalu in se vprašaj: se moj make up opazi bolj kot moj obraz?

Če je odgovor »ja«, potem si uporabila preveč ličil ali si se naličila premočno. Tvoj namen naj bo, da zasije lepa punca s še lepšo osebnostjo, ne pa da »sije« samo tvoj make up.

Katera ličila naj bodo v tvoji toaletni torbici?

Če si sestavljaš svojo prvo »garderobo« ličil, ti svetujem, da si najprej prebereš, kaj naj bi sploh imela v njej. Za izdelke ti ni nujno treba zapraviti kupa denarja, saj mladostne linije kozmetike v naših drogerijah nudijo kvalitetna in dobra ličila po zelo zmernih cenah. Prav tako nikakor ni nujno, da bi vse spodaj navedene izdelke sploh imela ali uporabila naenkrat. In kaj naj bi bilo v tvoji toaletki, če želiš biti pripravljena na vse?

  • Tekoča podlaga: to je lahko obarvana krema (običajno se imenujejo BB ali CC kreme, gre za zmes kreme in pudra, ki je negovalen in poenoti polt) ali pa tekoči puder (tega uporabiš, kadar želiš močnejše prekrivanje, npr. če imaš večje težave z mozoljasto kožo). Obarvana krema mora biti popolnoma enake barve kot tvoja koža, da se je na obrazu sploh ne opazi. Ko jo kupuješ, jo velja preizkusiti na delčku obraza (npr. v bližini brade ali ličk) in na dnevni svetlobi preveriti, ali je res nevidna.
  • Korektor: ličilo kožne barve, ki je malce gostejše in bolj prekrivno od pudra ali obarvane kreme, naneseš pa ga na podočnjake in mozoljčke; pazi, da ga dobro zabrišeš.
  • Maskara: to je pač nekaj, kar naj bi imela doma, ker ti lahko v eni minuti pričara spočit in odprt pogled. Kar se tiče nanašanja, pa velja, da vaja dela mojstra.
  • Svinčnik ali senčilo za oči: naravni sivkasto peščeni toni so zakon, saj pristajajo vsem očem. Svinčnik pa naj bo prilagojen tvojim trepalnicam – če te niso črne, potem ne uporabi črnega svinčnika, ampak raje rjavega ali sivega.
  • Obarvan vazelin, šminka ali glos: če želiš odtenek, ki bo pristajal vsemu, kar boš imela oblečeno, se odloči za naravno barvo, ki bo odtenek ali dva temnejša od naravne barve tvojih ustnic. Mimogrede, s prsti lahko malo šminke naneseš tudi na lička in zadevo dobro zabrišeš, tako da dobiš svež, rahlo »zadihan« in ženstven učinek.
  • Maskara, prah ali črtalo za obrvi: to ni nujen kos osnovne torbice z ličili, a v praksi opažam, da mladim puncam dandanašnji lepe, počesane in goste obrvi pomenijo več kot npr. namazane trepalnice. Tako da si lahko omisliš posebno maskaro, s katero počešeš obrvi, ali pa poseben svinčnik ali prah, s katerim rahlo poudariš njihovo obliko. Pazi, da bo odtenek čim bližji tvoji barvi obrvi in nikakor ne pretemen.
  • Dodatna možnost: puder v kamnu in večji čopič, s katerim ga naneseš. S pudrom v kamnu dosežeš nesvetleč, matiran videz, kar še posebej pride v poštev na t. i. »T-coni«, to so čelo, nos in brada, ki se običajno najprej začnejo svetiti.

Ne pozabi, da moraš ličila z obraza obvezno in v celoti odstraniti vsak večer ne glede na to, kako zaspana ali utrujena si.

Sicer tvegaš veliko packarijo na svojem vzglavniku, polomljene trepalnice in zapackano kožo, ki se ti bo »zahvalila« s tem, da se ji bodo mašile pore in bodo nastajali mozoljčki. Za odstranjevanje ličil ti najbolj priporočam micelarno vodo, ki jo naneseš na vatko in obrišeš obraz, nato pa vse skupaj spereš še z vodo. Ker je koža čez dan pridno prenašala ličila, pa ji nato nameni kakšno lahko kremico ali serum, da jo malo pocrkljaš in neguješ.


Prispevek v celoti je bil objavljen v reviji Najst (7/2022). Revijo lahko prelistaš TUKAJ. Spremljaj Najst tudi na Facebooku in Instagramu.

Kupi v trgovini

birma
Najst
5,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh