Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Uspešna tujka

Za vas piše:
Ivan Esenko
Objava: 23. 06. 2022 / 21:55
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.06.2022 / 22:20
Uspešna tujka
FOTO: Ivan Esenko

Uspešna tujka

Že leta 2017 sem se v tej rubriki razpisal o tujerodni ameriški osi, ki za svoj zarod poskrbi tako, da v luknjo znosi omrtvičene kobilice. Nanje odloži jajčeca.

Ličinke, ki se iz njih razvijejo, pa imajo kobilice na razpolago kot svežo beljakovinsko hrano. V naravi poznamo podobne primere, saj nekatere druge samotarske ose prav tako naredijo tudi s pajki, ki omrtvičeni pomenijo hrano za njihov razvijajoči se naraščaj. Ko sem se takrat prvič srečal s to žuželko, sem videl samo šope suhe trave, ki so moleli iz lukenj v gnezdilnici za čebele samotarke v bližini Ormoža, kaj pa pomenijo, mi je, ko sem mu poslal fotografijo, obrazložil dr. Andrej Gogala, specialist za divje čebele, zaposlen v Prirodoslovnem muzeju Slovenije. Kaj se dejansko dogaja v luknjah, pa sem si ob njegovi razumljivi razlagi lahko samo predstavljal.

V eni od opazovalnih gnezdilnic za čebele samotarke, izdelane iz steklenih epruvet, ki jih imam nameščene okrog doma, sem pred dnevi opazil, da se nekaj dogaja. Fotografija prikazuje dve epruveti v gnezdilnici, ki sta napolnjeni s kobilicami. Znosila jih je samica tujerodne ameriške ose Isodontia mexicana, ki...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh