Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V bolezni in zdravju

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 07. 02. 2023 / 11:24
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 07.02.2023 / 11:37
V bolezni in zdravju
Ana Rupar. FOTO: Lucia Jerman

V bolezni in zdravju

Trdnost naše vere se pokaže ob preizkušnjah. Lahko se odzovemo z jezo ali pa se Boga še tesneje oklenemo. Podobno je v zakonu, preizkušnje ga lahko zamajejo ali utrdijo.

A ne glede na to, kako trden je zakon, težka bolezen vanj prinese nepričakovane izzive. Bolni se sooča z novimi občutji, sozakonec se morda ne zna odzivati na spremembe. Obljuba »v bolezni in zdravju« dobi povsem nov pomen.

Zakonca se lahko čez noč prelevita v negovanca in negovalca. Ameriška psihologinja Rena Szabo svetuje, da se v takem trenutku zakonca iskreno pogovorita o novih vlogah in potrebah. Ohranjanje in negovanje odnosa ima namreč tudi znanstveno dokazano blagodejne učinke na telesno in duševno zdravje: odnos je vir podpore, potrditve, ugodja in razbremenitve.

O tem pričajo številne zgodbe. Spominjam se milega obraza nepokretne žene, ki je z neizmerno hvaležnostjo in ljubeznijo pripovedovala o moževi skrbi zanjo. »V veri in z vero sva se tolažila. So prišli trenutki, ki bi jih težko preživela, če vere ne bi imela,« v tokratni Naši družini pričuje Irena, ki je skrbela za bolnega moža. Ne dopustimo, da bi bolezen v osamljenosti in zapuščenosti postala n...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh