Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V mladostni obleki

Za vas piše:
Ivan Esenko
Objava: 22. 07. 2022 / 00:15
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.07.2022 / 00:29
V mladostni obleki
FOTO: Ivan Esenko

V mladostni obleki

Ko ptice zapustijo gnezdo in jih starši, s katerimi se v začetku spreletavajo po okolici, še uvajajo v iskanje hrane, po barvah perja še zdaleč ne spominjajo na odrasle.

Njihova mladostna obleka je običajno skupna za oba spola, predvsem pa je nevpadljiva. To jih odlično prikriva v okolju, pri odraslih iste vrste pa ne vzbuja tekmovalnosti, kar preprečuje morebitna obračunavanja z odraslimi samci.

Te dni se v naši ptičji krmilnici pojavlja samec kalina (Pyrrhula pyrrhula) v družbi treh pravkar poletelih mladičev. Sledijo mu kot senca in se nenehno oglašajo, samec pa se jim ves čas posveča, jih kliče in jim ponuja hrano. Kljub vrsti let in izkušenj, ki sem jih nabral v praktični ornitologiji, sem imel tokrat prvič priložnost v živo opazovati družinsko življenje teh ptic od blizu. Samec kalina je posebej prepoznaven po karminasto rdeči barvi oprsja, ki izstopa še posebej v zimskem mrtvilu, ko narava vse prej kot razsipa z živahnimi barvami. Vpadljivo obarvan ptič, ki ga krasi črna čepica, je tudi izjemno skrben oče. Tudi njega sem fotografiral, čeprav samega, in ko sem kasneje na zaslonu računalnika podrobneje pogledal fotografijo, u...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh