Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V objemu strahote in lepote

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 29. 07. 2021 / 17:07
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.07.2021 / 17:10
V objemu strahote in lepote
Italijanski pesnik Dante Alighieri naj bi v Zadlaški jami dobil navdih za opis Pekla v Božanski komediji. / A. P.

V objemu strahote in lepote

Na praznik povišanja svetega Križa, 14. septembra, ali pa morda dan prej, bo minilo 700 let od smrti italijanskega pesnika Danteja Alighierija, ki je napisal pesnitev Božanska komedija. Sestavljajo jo trije deli: Pekel, Vice in Raj. Ustno izročilo pravi, da je dobil navdih za Pekel v Zadlaški jami pri Tolminu. Ker nas je zanimalo, kaj strahotnega se skriva v njej, sta nas po njenih rovih in dvoranah popeljala Andrej Fratnik in Jana Čarga, člana jamarske sekcije Planinskega društva Tolmin.

Zadlaška oziroma Dantejeva jama je ena izmed več kot 14.000 jam, ki so vpisane v slovenski kataster jam. Skrita je v pobočju nad Tolminskimi koriti, mreža njenih rovov je dolga okrog 1.140 metrov. V katastru piše, da je to vodoravna jama, kar pa ne pomeni, da hodimo po njej lagodno kot v domači kleti. Občasno moramo kam splezati, se zriniti skozi ožino ali prestopiti lužo in razpoko. Zato je Dantejeva jama zahtevna turistična jama, ki jo v spremstvu jamarjev na leto obišče le nekaj deset ljudi.

Pred vhodom

V vročem popoldnevu previdno peljemo po ozki cesti mimo vhoda v Tolminska korita proti vasi Čadrg. Na njej je polno turistov, ki so še pred nekaj trenutki s Hudičevega mosta občudovali razpenjeno Tolminko. Za ovinkom parkiramo, si na glavo posadimo čelado s svetilko in se ob leseni ograji napotimo proti jamskemu vhodu. Turisti, ki se hladijo v bližini, si nas radovedno ogledujejo.

»Kot gost oglejskega patriarha Pagano Della Torre v gradu Kozlov rob...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh