Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V zimski obleki

Za vas piše:
Ivan Esenko
Objava: 22. 12. 2022 / 10:08
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.12.2022 / 10:10
V zimski obleki
FOTO: I. E.

V zimski obleki

Zimski čas je za večino pri nas živečih živalih obdobje življenjskih preizkušenj. Le ob zadostnih telesnih rezervah hrane in dobrem zdravstvenem stanju lahko uspešno kljubujejo mrazu.

Pozimi konča svojo življenjsko zgodbo največ ostarelih živali in seveda bolnih in kakorkoli poškodovanih ali sestradanih. Pri nizkih temperaturah so že zaradi samega vzdrževanja stalne telesne temperature porabe zalog hrane bistveno večje. To velja za vse živalske skupine, pa naj gre za ptice ali sesalce ali dvoživke, plazilci pa ta čas v naših podnebnih pogojih prezimujejo v varnih skrivališčih. Velika večina žuželk prezimuje v mirujočem stanju v eni od svojih razvojnih oblik.

Pri sesalcih je pomembna zimska odlakanost, ki se od poletne bistveno razlikuje. Daljša zimska dlaka ustvarja zunanji toplotni plašč, trše dlake, značilne za zimski čas, pa pomenijo tudi boljšo mehansko zaščito. Tisto glavno, kar povzroča nepremočljivost in toplotno izolacijo, pa je gosta podlanka, ki se tesno prilega koži. Zaradi te dvojne obleke, prisotne samo pozimi, je žival v zimskem kožuhu videti nekoliko večja ali vsaj krepkejša, k čemur pripomorejo tudi dodatne zimske zaloge maščobe, ki ji b...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh