Zapri
Iskanje

Veličastna ponižnost

Za vas piše:
Marjan Pogačnik
Objava: 14. 09. 2022 / 10:34
Oznake: Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.09.2022 / 07:39
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Veličastna ponižnost

Veličastna ponižnost
FOTO: Arhiv Družina
»Kljub vsemu pompu in ceremonijam ter izključnim vladarskim privilegijem je v duhu vedno ostala ponižna služabnica naroda,« je o pokojni kraljici Elizabeti zapisala novinarka enega izmed svetovnih medijev.

V oči pade beseda ponižnost, ki se ponovi tudi v drugih zapisih ob slovesu britanske kraljice. Pri tem se ne zdi, da bi bile to zgolj vljudnostne hvale, kakršne slišimo ob življenjskih slovesih, marveč povsem iskrene trditve, pod katere so podpisani ljudje iz povsem posvetnih okolij.

O ponižnosti je le še redko slišati, tudi v cerkvi ne več prav pogosto. Beseda lahko vzbuja nelagodje, če jo napačno razumemo kot sklanjanje glave ali zanikanje sebe. Morda imamo z besedo v slovenščini manj sreče kot v romanskih jezikih, začenši z latinščino, kjer beseda humilitas – podobno kot beseda homo, človek – vsebuje koren humus, zemlja, kar spominja na zakoreninjenost v resničnost, v resnico, da smo krhka, končna, odvisna, a tudi neizmerno obdarovana bitja.

»Ponižnost pomeni sprejeti darove, ki nam jih je dal ljubljeni Kralj,« pravi sv. Terezija Avilska. Ponižen človek se zaveda, da vse dobro prihaja od Boga, zato je usmerjen vanj, tako kot Božja Mati, ki pripoveduje o »velikih rečeh, ki ji jih je storil Vsemogočni«. Srce nadutega vidi zgolj lastne zasluge in je usmerjeno samo vase; nekoga, ki je (neskončno) večji od njega, ne priznava ali pa mu vsaj ni hvaležno in ga tudi ničesar ne prosi. Zdi se, da se v današnji kulturi tovrstna miselnost krepi. Do Boga smo ravnodušni, vse do zavračanja njegovih načrtov, tudi tistih, ki jih je položil v svoje stvarstvo. Roko tistega, ki nas drži in ohranja v bivanju, odrivamo, in žagamo vejo, na kateri sedimo.

Ponižnost je dobrodejna za človeške odnose. Ponižen človek ni aroganten, ne misli, da poseduje vso resnico, ne dviga se nad druge in se nasploh z drugimi ne primerja – tudi se ne daje v nič, saj je to lahko le oblika nesprejemanja lastnih darov ali pa obupa in nevoščljivosti. Ne jemlje se preresno in zna na življenje pogledati s kančkom humorja. Tudi na najvišjih mestih ne išče lastne slave. »Nobena skušnjava po časteh v svetu ali v Cerkvi me ne more doseči,« je o sebi v svoj dnevnik zapisal papež sv. Janez XXIII., ko je bil še nuncij v Parizu.

Vendar to ne pomeni, da ne sprejema odgovornosti in izzivov, ki jih življenje prinaša. Ponižnost ni povezana s skrivanjem sebe, pravi Fabrice Hadjadj, ampak s tem, da sprejmemo svetlobo in jo prenašamo naprej. Če običajen junak želi sebe postavljati v soj luči, se ponižen človek s tem ne zadovolji, pač pa razsvetljuje druge. Ne služi sebi in svoji koristi, pač pa išče dobro vseh, kar velja za vse velike ljudi, sodeč po pričevanjih tudi za britansko kraljico Elizabeto II.

Ponižnost ni zgolj ena od vrlin, ampak krepost, s katero se označuje Jezus sam: »Učite se od mene, ker sem krotak in v srcu ponižen.« Njegovo življenje je bilo življenje sestopanja, kenoze. Hudiču je ponižnost povsem tuja; če se lahko preobleče v marsikatero krepost, se v ponižnost ne zna in ne zmore. »Najmočnejše orožje, s katerim premagamo hudiča, je ponižnost,« pravi sv. Vincencij Pavelski, »saj sploh ne ve, kaj bi z njo, pa tudi ne, kako bi se pred njo obranil.«

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh