Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Veličastna ponižnost

Za vas piše:
Marjan Pogačnik
Objava: 14. 09. 2022 / 10:34
Oznake: Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.09.2022 / 07:39
Veličastna ponižnost
FOTO: Arhiv Družina

Veličastna ponižnost

»Kljub vsemu pompu in ceremonijam ter izključnim vladarskim privilegijem je v duhu vedno ostala ponižna služabnica naroda,« je o pokojni kraljici Elizabeti zapisala novinarka enega izmed svetovnih medijev.

V oči pade beseda ponižnost, ki se ponovi tudi v drugih zapisih ob slovesu britanske kraljice. Pri tem se ne zdi, da bi bile to zgolj vljudnostne hvale, kakršne slišimo ob življenjskih slovesih, marveč povsem iskrene trditve, pod katere so podpisani ljudje iz povsem posvetnih okolij.

O ponižnosti je le še redko slišati, tudi v cerkvi ne več prav pogosto. Beseda lahko vzbuja nelagodje, če jo napačno razumemo kot sklanjanje glave ali zanikanje sebe. Morda imamo z besedo v slovenščini manj sreče kot v romanskih jezikih, začenši z latinščino, kjer beseda humilitas – podobno kot beseda homo, človek – vsebuje koren humus, zemlja, kar spominja na zakoreninjenost v resničnost, v resnico, da smo krhka, končna, odvisna, a tudi neizmerno obdarovana bitja.

»Ponižnost pomeni sprejeti darove, ki nam jih je dal ljubljeni Kralj,« pravi sv. Terezija Avilska. Ponižen človek se zaveda, da vse dobro prihaja od Boga, zato je usmerjen vanj, tako kot Božja Ma...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh