Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Velika luč

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 23. 05. 2023 / 20:13
Oznake: Prosti čas
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.05.2023 / 09:44
Velika luč
Sonce je Zemlji najbližja zvezda. FOTO: Pixabay

Velika luč

V prvi polovici maja so nam nad glavo večinoma viseli temni oblaki, iz katerih se je pogosto usipal dež, zato smo komaj čakali na sonce. Njegovi žarki ne vplivajo samo na naše trenutno razpoloženje, temveč na celotno življenje. Če bi Sonce ugasnilo, bi se Zemlja spremenila v temačen in mrzel planet, na katerem bi bilo precej bolj neprijetno kot v oblačnih majskih dneh.

Sonce je Zemlji najbližja zvezda, najsvetlejše telo na našem nebu in največje telo v našem Osončju.

Prvi dotik Sonca

Polmer Sonca znaša 696.000 kilometrov in je 109-krat večji od polmera Zemlje ter desetkrat večji od polmera Jupitra, ki je največji planet našega Osončja. Masa Sonca znaša 333.000 mas Zemlje, v njegovo notranjost bi lahko spravili približno 1,3 milijona tako velikih planetov, kot je Zemlja. Temperatura v njegovem jedru znaša 15 milijonov stopinj.

Sonce je staro 4,5 milijarde let, od Zemlje pa je oddaljeno približno 150 milijonov kilometrov. Okrog njega kroži osem planetov, več deset tisoč planetoidov in množica kometov. Vsa ta druščina potuje okrog središča galaksije s hitrostjo 250 kilometrov na sekundo.

Strokovnjaki na Zemlji pozorno opazujejo Sonce. Ameriška vesoljska agencija NASA je leta 2018 proti njemu poslala sondo Parker, ki se mu je aprila 2021 približala na razdaljo 13 milijonov kilometrov. To je bilo prvič, da se j...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh