Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Velike spremembe

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 18. 01. 2023 / 10:07
Oznake: Družba, Odnosi
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.01.2023 / 10:45
Velike spremembe
FOTO: Vid Ponikvar / Sportida

Velike spremembe

Sedem božičev nazaj smo Slovenci na referendumu odločno zavrnili spremembo definicije zakonske zveze. Dobrih 63 % volivcev je nasprotovalo temu, da bi se lahko poročili tudi istospolni pari. Debata pred referendumom je bila zelo živahna, večina pa se je strinjala s tem, da sta za optimalen razvoj otroka pri njegovi vzgoji potrebna tako oče kot mati.

Sedaj, sedem let zatem, se je sprememba definicije zakonske zveze zgodila brez večjega vznemirjenja med ljudmi. Ustavno sodišče je ugotovilo, da je dosedanja ureditev protiustavna, saj diskriminira istospolne pare tako pri možnosti sklepanja zakonske zveze kot pri posvajanju otrok. Državni zbor je na podlagi te odločitve pripravil spremembo Družinskega zakonika, ki pa ne le odpravlja diskriminacijo, pač pa odpira pot teoriji spola in globokim spremembam družbe.

Večina niti ne ve, da je sklenitev poroke istospolnih partnerjev in možnost posvajanja otrok le med najbolj vidnimi posledicami sprememb družinskega zakonika. Istospolni partnerji v partnerski zvezi so sicer že do sedaj imeli pravno izenačen status s poročenimi heterospolnimi partnerji. Tudi otroka so istospolni pari že do sedaj lahko posvojili v tujini in je slovensko sodišče to posvojitev priznalo. Slovenskih otrok je za posvojitev le peščica, čakajočih parov v vrsti pa veliko. In kdo bo presodil, da sodnik, ki je...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh