Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Veliki Javornik

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 07. 06. 2022 / 21:26
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.06.2022 / 21:29
Veliki Javornik
Vrh je travnat. FOTO: Andrej Praznik

Veliki Javornik

Na sredi poti med Storžičem in Stegovnikom se dviga razgledni Veliki Javornik, ki je znan tudi po imenu Ženiklovec. Čeprav ga kažipoti v okolici ne omenjajo, je prijeten izletniški cilj, na njegovem vrhu pa sta vpisna knjiga in žig.

Velikemu Javorniku se lahko z avtom približamo po Lomski dolini, ki narahlo vijuga ob severnem vznožju Kriške gore. V njej ležijo vasi Lom pod Storžičem (364 prebivalcev), Grahovše (126 prebivalcev) in Potarje (84 prebivalcev). Nad zgornjim koncem doline stoji Dom pod Storžičem. Večina planincev se do njega pripelje, maloštevilni, ki vzamejo resno znak o prepovedi vožnje in priporočilo, naj začnemo izlet nekoliko niže, pa avto pustijo na parkirišču v vasi Grahovše.

Od parkirišča do Doma pod Storžičem hodimo približno uro. Polovico tega časa se držimo ceste, ki kmalu izgubi asfaltno prevleko. V zadnjem delu pa zavijemo pred mostičkom desno, preskočimo potok in se takoj za njim poženemo navkreber na Senožeta. Z barvitega travnika lepo vidimo ??? (glej sliko in geslo v spodnji križanki), ki štrli iz gozdnate Konjščice. Na vrhu Senožeti se znova pridružimo makadamski cesti, ki nas hitro pripelje do Doma pod Storžičem.

Na prvem razpotju za domom zavijemo levo proti Ja...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh