Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Veliki Medvejk

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 19. 10. 2022 / 12:57
Oznake: Prosti čas
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.10.2022 / 12:58
Veliki Medvejk
Pot od Fernetičev proti vrhu. FOTO: Andrej Praznik

Veliki Medvejk

Gorski svet krasijo jeseni zlatorumeni macesni, Krasu pa daje značilno podobo ruj. Grmi z rdeče obarvanimi listi so raztreseni tudi po okolici Velikega Medvejka, ki leži na meji zahodno od Sežane. Čeprav pot s slovenske strani ni označena, lahko naredimo zanimiv krožni izlet, na katerem nas poleg ruja navduši še marsikaj.

Iz središča Sežane (6.163 prebivalcev) krenemo proti Lipici. Na krožišču za železniško progo zavijemo desno na Bazoviško cesto, ki malo naprej od Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana izgubi asfaltno prevleko in vstopi v Živi muzej krasa. Od tu naprej nas kažipoti vabijo k številnim kraškim zanimivostim. Najprej gremo lahko do nekaj sto metrov oddaljene nove štirne. V premeru ima devet metrov, zgrajena je iz kamnitih blokov, na njenem dnu je ilovica, ki zadržuje vodo. Pozneje lahko med drugim zavijemo k pečini Krnavica in Ludvikovi jami, v kateri so našli kosti rosomaha, ki danes živi le še na mrzlem severu.

Po dveh kilometrih hoje po makadamski cesti, ki gre proti Bazovici v Italiji, nas rdeč planinski kažipot usmeri na kolovoz proti vasi Orlek. Betonski stebri naznanjajo, da prihajamo na območje nekdanje smodnišnice, ki jo je v letih 1934 in 1935 zgradila italijanska vojska. Med drevjem in grmovjem stoji tudi pastirska hiška iz neobdelanega kamna. V takih preprost...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh