Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Potepuh: Veliki Rogatec [FOTO]

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 17. 09. 2022 / 05:00
Oznake: Zgodovina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.09.2022 / 08:43
Potepuh: Veliki Rogatec [FOTO]
Sedlo Kal in Veliki Rogatec. FOTO: Andrej Praznik

Potepuh: Veliki Rogatec [FOTO]

Veliki Rogatec, ki se dviga med Podvolov-ljekom in Zadrečko dolino, je 1001 meter nižji od najvišje gore v Kamniško-Savinjskih Alpah. A to ne pomeni veliko. Že bežen pogled nanj nam razkrije, da gre za zanimivo goro, ki je ne smemo jemati zlahka.

Zadrečka dolina sega od prelaza Črnivec (902 m) do izliva Drete v Savinjo. V njenem zgornjem delu je starodavna božja pot Nova Štifta, pet kilometrov niže leži Gornji Grad. Tu so v 12. stoletju ustanovili benediktinski samostan, pozneje so v kraju bivali ljubljanski škofje. Sredi 18. stoletja so zgradili cerkev sv. Mohorja in Fortunata, ki je ena največjih v Sloveniji. Leta 1928 je bil Gornji Grad povzdignjen celo v mesto. Danes je občinsko središče in ima 1.072 prebivalcev.

S parkirišča pri avtobusni postaji krenemo mimo cerkve proti pošti, se obrnemo levo in nadaljujemo med hišami do glavne ceste. Ob njej gremo do potoka Kanolščica, kjer zavijemo v ozko stransko dolino. Cesti sledimo do konca doline in potem navkreber do ovinka pred cerkvijo sv. Lenarta.

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh