Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Verodostojnost Svetega pisma

Za vas piše:
Maksimilijan Matjaž
Objava: 07. 04. 2022 / 12:38
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.04.2022 / 16:12
Verodostojnost Svetega pisma
Celjski škof Maksimilijan Matjaž. FOTO: Vid Ponikvar/Sportida

Verodostojnost Svetega pisma

Zasledil sem vprašanje o verodostojnosti Biblije, češ da naj bi bila skozi stoletja spremenjena in prirejena, v Vatikanu pa naj bi na skrivnem hranili originale. Kakšno je vaše mnenje o tem? Hvala za pojasnilo. (Luka)

Spoštovani gospod Luka! Vaše vprašanje se v sodobnem času pojavlja predvsem v žurnalističnih debatah in razpravah, ki se pogosto usmerjajo v iskanje teorij zarot, so pa dejansko precej oddaljene od resnih strokovnih, predvsem znanstvenih pristopov in odkritij. Nekako v smislu fikcijskega romana Dana Browna Da Vincijeva šifra in podobnih zgodbic.

Nastajanje posameznih svetopisemskih besedil je dejansko proces, ki se je vršil več stoletij. Namen in način pisanja pa mogoče najbolje ubesedi pisec tretjega evangelija, vaš zavetnik sv. Luka, ko uvodoma zapiše: »Ker so že mnogi poskušali urediti poročilo o dogodkih, ki so se zgodili med nami, kakor so nam jih izročili tisti, ki so bili od začetka očividci in služabniki besede, sem sklenil tudi jaz, ko sem vse od začetka natančno poizvedel, tebi, nadvse odlični Teófil, vse po vrsti popisati, da spoznaš zanesljivost naukov, o katerih si bil poučen.« Očitno se je Luka dobro pozanimal pri pričah in to potem tudi zapisal...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh