Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Verujemo tudi v jeziku«

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 01. 03. 2023 / 09:31
Čas branja: 11 minut
Nazadnje Posodobljeno: 01.03.2023 / 10:04
»Verujemo tudi v jeziku«
Kozma Ahačič. FOTO: Tatjana Splichal

»Verujemo tudi v jeziku«

Ob mednarodnem dnevu maternega jezika o bralnih in pisnih navadah, o slovenščini v knjigah in časopisih, v vsakdanji govorici, na spletu in v Cerkvi.

Dr. Kozma Ahačič je predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, jezikoslovec, ki z raziskovanjem razvoja slovenščine od 16. stoletja naprej po eni strani koplje po preteklosti (predlani je izšla monumentalna knjiga Stati inu obstati, v kateri je popisal prvih 50 slovenskih tiskanih knjig), po drugi strani pa z novimi jezikovnimi portali, kot sta Fran in Franček, katerih idejni oče in urednik je, skrbi za slovenski jezik danes in za prihodnost. Na mednarodni dan maternega jezika 21. februarja so premierno pokazali štiri kratke filme Neverjetne dogodivščine slovenskega jezika. Z njimi so želeli, kot pravi, spodbuditi jezikovno kulturo, predstaviti uporabnost jezikovnih priročnikov in opozoriti, kako zelo smo navajeni na samoumevnost vsakdanjega sporazumevanja.

Gospod Ahačič, pogovarjava se v času velikega športnega dogodka pri nas, pa zato začniva kar v športnem jeziku: v kakšni kondiciji je sodobna slovenščina?

Če gledamo z...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh