Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vesoljci? Ne, … nevrodrugačni

Igor Vojinovič
Za vas piše:
Igor Vojinovič
Objava: 09. 05. 2023 / 09:29
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 09.05.2023 / 09:46
Vesoljci? Ne, … nevrodrugačni
Ameriški duhovnik Matthew P. Schneider, ki je po diagnozi avtizma napisal knjigo Bog ima rad avtistični um. FOTO: FB, M. P. S.

Vesoljci? Ne, … nevrodrugačni

Razumevanje ljudi z »drugačnim operacijskim sistemom«.

V razvitem svetu napreduje razumevanje odraslih, ki se pri svojem načinu čutenja, razumevanja, komunikacije in v odnosih razlikujejo od večinske populacije. V preteklosti so bili pogosto deležni predsodkov, izključevanja ali zgrešenih diagnoz. Po zaslugi nevroznanosti so dočakali večjo sprejetost, vključenost in razumevanje svoje drugačnosti – nevrodrugačnosti.

Čeprav različne stopnje avtizma, Aspergerjevega sindroma, disleksije, pomanjkanja pozornosti s hiperaktivnostjo (ADHD) in drugih nevroloških posebnosti pri predšolskih in šolskih otrocih dokaj hitro ugotovijo, pa to ne velja za odrasle osebe z blagimi oblikami, ki na prvi pogled niso opazne in ki jim v otroštvu niso bile ugotovljene.

Različni od večine

In vendar najnovejše ugotovitve kažejo, da so prisotne pri vsaj sedmih odstotkih svetovne populacije in da to število narašča, saj raziskav v večini držav sploh ni. V ZDA, Avstraliji in Veliki Britaniji, kjer je teh raziskav največ, govorijo že o...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh