Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vetrnik

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 12. 04. 2022 / 23:11
Oznake: Prosti čas
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.04.2022 / 12:30
Vetrnik
Okrog travnika na Vetrniku je speljana naravoslovna pot. FOTO: Andrej Praznik

Vetrnik

Sv. Jurij, ki goduje 23. aprila, je najbolj znan po tem, da je premagal zmaja. To pravljično žival ima v grbu dvanajst slovenskih občin, med njimi občina Kozje na Kozjanskem. Lep pogled na tamkajšnjo gričevnato pokrajino je s 709 metrov visokega Vetrnika, kjer se lahko sprehodimo tudi po naravoslovni poti Travnik.

Občina Kozje meri 90 kvadratnih kilometrov in ima okrog 3.000 prebivalcev. Približno petina jih živi v Kozjem, ki je največje naselje v občini in eno najstarejših v tem delu Slovenije. Omenjeno je bilo že leta 1016. V njegovem jedru stoji župnijska cerkev Marijinega vnebovzetja, ob pokopališču na robu kraja pa je cerkev sv. Eme.

Krška škofija je dala verjetno sredi 12. stoletja nad Kozjem postaviti grad, ki je že v 17. stoletju propadel. Grad in trg pod njim sta med turškimi vpadi preživela veliko težkih trenutkov. Večkrat je morila tudi kuga. Od gradu, do katerega se iz Kozjega povzpnemo v dvajsetih minutah, se je ohranilo le malo razvalin. Pri njih lahko posedimo, si ogledamo okolico in preberemo legendo o kozjanskem zmaju. Ta pravi, da je v votlini nad Kozjem nekoč živel orjaški zmaj, ki so mu morali domačini za hrano prinašati dekleta. Nekoč so mu namesto mladenke podtaknili kozo, napolnjeno z živim apnom. Zmaj ni odkril prevare; ko se je napil, pa je bilo po njem.

...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh