Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vodstvo jezuitov o p. Rupniku

Za vas piše:
Marjan Pogačnik
Objava: 22. 12. 2022 / 09:56
Oznake: Cerkev, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.12.2022 / 10:00
Vodstvo jezuitov o p. Rupniku
FOTO: Ksenja Hočevar

Vodstvo jezuitov o p. Rupniku

Vrhovni predstojnik p. Sosa je potrdil, da je bil slovenski jezuit ekskomuniciran zaradi odveze sostorilki, po njegovem priznanju in obžalovanju pa je bila ekskomunikacija preklicana.

P. Marko Ivan Rupnik je bil zaradi zlorabe zakramenta spovedi v postopku na Kongregaciji za nauk vere samodejno ekskomuniciran iz Katoliške cerkve, po njegovem priznanju in obžalovanju pa je bila ekskomunikacija preklicana. To je 14. decembra povedal vrhovni predstojnik jezuitov p. Arturo Sosa. Do ekskomunikacije in njenega preklica je prišlo leta 2020.

Po poročanju agencije Associated Press in drugih medijev je p. Rupnik podelil odvezo ženski, ki se mu je spovedala, da je z njim imela intimne odnose, odveza soudeležencu pri grehu zoper šesto Božjo zapoved pa v Cerkvi velja za zelo hud prestopek. Delegat mednarodnih jezuitskih hiš v Rimu p. Johan Verschueren, ki je pristojen za p. Rupnika, je za Družino glede nove obtožbe zoper p. Rupnika povedal, da je šlo za »prestopanje čustveno-spolne meje, ki jo je kljub soglasju v trenutku dogodka sodnik presodil kot zlorabo, saj je šlo za asimetričen odnos: pastoralno-profesionalno neenakost. Zato je sodnik dotično žensko obravnava...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh