Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Potepuh: Vrh nad Škrbino

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 06. 07. 2022 / 08:53
Oznake: Prosti čas
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.07.2022 / 09:01
Potepuh: Vrh nad Škrbino
Vrh nad Škrbino je najvzhodnejši dvatisočak v Bohinjsko-Tolminskem grebenu. FOTO: Andrej Praznik

Potepuh: Vrh nad Škrbino

Bohinjsko-Tolminski greben med Soriško planino in Bogatinom se počasi dviga proti zahodu, kjer je nekaj vrhov višjih od dva tisoč metrov. Med njimi je tudi Vrh nad Škrbino, ki je najvzhodnejši dvatisočak v tej pregradi med povodjema Save in Soče. Vrh je zelo razgleden, pobočja pod njim pa so strma, zato nanj ne moremo prilesti brez truda.

Tri kilometre južno od Vrha nad Škrbino ležijo na nadmorski višini 930 metrov Tolminske Ravne. To je ena najvišjih, najbolj slikovitih in najbolj odmaknjenih vasi pri nas. Cesta iz doline je večinoma tako ozka, da si ne želimo srečati nikogar. Možnosti za srečanja sicer ni veliko, saj je v vasi le šest prebivalcev. Leta 1900 jih je bilo 88, prej še več. Če vas vožnja po tej cesti ne mika, lahko vzpon na Vrh nad Škrbino začnete v Bohinju, na Voglu ali na planini Lom.

S parkirišča v Tolminskih Ravnah, kjer je tudi tabla z vrisanimi planinskimi potmi, krenemo čez travnik do razpotja. Če želimo na Vrh nad Škrbino po lažji poti, nadaljujemo desno proti Koči na planini Razor, če nas mika zahtevna pot, gremo levo proti planini Kal. Tu pridemo mimo vodnega zajetja kmalu do naslednjega razcepa. Kažipot z napisom pl. Kal in Migovec nas vabi levo navkreber, mi pa gremo desno. A še preden naredimo prvi korak, zašumi listje. Nekaj metrov stran zagledamo lisico. Tudi o...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh