Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vsake orgle imajo svojo osebnost

Za vas piše:
s. Božena Kutnar
Objava: 01. 03. 2023 / 09:38
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 01.03.2023 / 12:27
Vsake orgle imajo svojo osebnost
Mario Perestegi. FOTO: Tatjana Splichal

Vsake orgle imajo svojo osebnost

Predstojnik oddelka za sakralno glasbo na Akademiji za glasbodr. Mario Perestegi o študiju orgel, liturgični in koncertni glasbi.

Koncertni organist in redni profesor dr. Mario Perestegi prihaja iz Zagreba, kjer je diplomiral iz sakralne glasbe in orgel. Kot študent je leta 1995 prišel v Ljubljano na podiplomski študij k profesorju Hubertu Bergantu, pri katerem je kmalu postal asistent. Odtlej redno dela v Sloveniji, čeprav z družino, ki si jo je ustvaril, živi v Zagrebu. Od leta 2019 je predstojnik oddelka za sakralno glasbo na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Prof. Perestegi, ste koncertni organist, ki ima za seboj okrog 700 koncertov. Izvajali ste jih po Evropi, pa tudi v Ameriki in Avstraliji, kar pomeni, da ste se srečali s številnimi orglami. Kaj to za organista pomeni?

Organist je človek, ki se mora znati hitro prilagoditi situaciji. Če tega daru nima, ima lahko velike težave. Orgle so namreč nekaj posebnega. Večina glasbenikov nosi svoj inštrument s seboj in ga dobro pozna, medtem ko se pri orglah vsakič soočiš z drugačno realnostjo. Podobno je, kot če bi srečal neznanega človeka...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh