Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Z odkritim govorom lahko le pridobimo«

Za vas piše:
Marjan Pogačnik
Objava: 24. 08. 2022 / 07:04
Oznake: Cerkev, Duhovnost
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 24.08.2022 / 07:30
»Z odkritim govorom lahko le pridobimo«
Od leve proti desni: Tadej Jakopič, Janko Pirc, Maksimilijan Matjaž, Ana Ramovš in Igor Bahovec. FOTO: Tatjana Splichal

»Z odkritim govorom lahko le pridobimo«

Pomen malih občestev v župnijah in družinske kateheze, sodelovanje med laiki in duhovniki, soočanje z izzivi duhovnikov, pozornost oddaljenim in odpiranje resnih vprašanj so le nekateri od glavnih poudarkov sinode v Sloveniji.

Končala se je prva, škofijska faza sinode o sinodalnosti, ki jo je v življenje poklical papež Frančišek in katere namen je odkrit pogovor in skupno poslušanje, kaj govori Duh Cerkvi. Sklepni dokument, v katerem so povzeti glavni poudarki sinodalnih pogovorov in prispevkov v Sloveniji, so 17. avgusta na tiskovni konferenci v Ljubljani predstavili celjski škof Maksimilijan Matjaž, pri Slovenski škofovski konferenci odgovoren za sinodo, Janko Pirc, član tajništva sinode pri SŠK, ter Igor Bahovec in Ana Ramovš, člana študijske skupine o sinodi.

Mala občestva kot jedro Cerkve

Dokument med dvanajstimi poudarki izpostavi pomen jasne določitve pristojnosti in odgovornosti v procesu, zatem pa omenja župnijsko skupnost, ki »se je pokazala kot temeljna skupnost Cerkve in tudi ena od glavnih referenčnih točk za prihodnost Cerkve«. »Treba je iskati nove oblike župnijske skupnosti, predvsem kot občestvo majhnih občestev. Ta omogočajo, da se verniki med seboj pobliže spoznajo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh