Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Z vztrajnostjo zmagujemo

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 12. 01. 2022 / 14:49
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.01.2022 / 14:52
Z vztrajnostjo zmagujemo
Ladja Endurance in njeni ostanki, potem ko jo je zdrobil led. / WIKIPEDIA

Z vztrajnostjo zmagujemo

Britanska antarktična odprava pod vodstvom Roberta Falcona Scotta je 17. januarja 1912 dosegla južni tečaj. Njene člane bi ob tem podvigu morala prevevati sreča, a so čutili le grenkobo. Našli so namreč norveško zastavo, ki je dokazovala, da jih je v dirki za osvojitev tečaja prehitel Roald Amundsen s svojimi možmi. Polarni raziskovalci niso premagovali le telesnih naporov in nizkih temperatur, ampak tudi razočaranja. Z njimi se je spopadal tudi Scottov rojak Ernest Shackleton, ki je umrl pred sto leti (5. januarja 1922).

Ernest Shackleton, rojen 15. februarja 1874 na Irskem, je šel na Antarktiko prvič leta 1901 z odpravo, ki jo je vodil šest let starejši Robert Falcon Scott. Kljub pomanjkanju izkušenj, skromni hrani, ozeblinam in skorbutu so dosegli 82 stopinj in 17 minut južne zemljepisne širine. Tako blizu južnega tečaja ni bil še nihče. Shackleton je med vrnitvijo zbolel, zato se je moral predčasno vrniti domov. Toda to v njem ni omajalo želje, da bi prvi na svetu osvojil južni tečaj. Kakor hitro je ozdravel, je začel načrtovati novo odpravo.

Blizu tečaja

Leta 1908 se je z ladjo Nimrod vrnil na Antarktiko. Na krovu je imel poleg vlečnih psov še mandžurske ponije in motorne sani. Tokrat se je južnemu tečaju približal na borih 160 kilometrov. Njegovi možje so na tistem kraju razvili angleško zastavo, potem pa so zaradi pomanjkanja hrane krenili nazaj. Nekaj članov odprave je splezalo tudi na 3.794 metrov visoki ognjenik Erebus. Shackleton je bil ob vrnitvi v dom...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh