Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Za pogovor in diplomacijo je vedno pravi čas

Za vas piše:
Rok Blažič
Objava: 02. 02. 2022 / 13:31
Čas branja: 11 minut
Nazadnje Posodobljeno: 02.02.2022 / 13:38
Za pogovor in diplomacijo je vedno pravi čas

Za pogovor in diplomacijo je vedno pravi čas

Mag. Bojan Pograjc je diplomirani univerzitetni politolog z magisterijem znanosti iz nacionalnovarnostne strategije v ZDA. Od aprila 2020 deluje kot državni sekretar za vojaške, obrambne in zunanje zadeve v kabinetu predsednika Vlade Republike Slovenije. Kot strokovnjaka za strateška mednarodna vprašanja smo ga ob stopnjevanju konflikta v Ukrajini povabili na pogovor, da bi izvedeli, kaj lahko pričakujemo v naslednjih tednih in kako bo to vplivalo na globalna razmerja.

Rožljanje z orožjem na vzhodu Evrope ne pojenja. Začenjajo se skupne vojaške vaje Ruske federacije (RF) in Belorusije, zveza Nato dviguje pripravljenost svojih enot. Kako ocenjujete resnost položaja? Ste v zadnjih tednih lahko mirno spali?

Profesionalci, se pravi tisti, ki se poklicno ukvarjamo s tem, vemo, da sta za uspešno in učinkovito delo neobhodno potrebna spanje in počitek. Mirna vest, da si bojevnik za pravičen mir, je najboljše vzglavje. Živimo v času, ki ga mnogi ocenjujejo kot najbolj nevarno geopolitično krizo za eno generacijo. Varnostne razmere na vzhodu Ukrajine postajajo vedno bolj napete in negotove. Evropo poskušajo destabilizirati in je na robu nove vojne. Položaj je skrajno resen. Kopičenje sil in vojaških zmogljivosti pomeni grožnjo miru. Z vaše strani naštetim vojaškim aktivnostim bi dodal še vojaške vaje RF v Baltskem morju, Pridnjestru, Moldaviji, na polotoku Krim, pa tudi urjenje ruske pacifiške flote s kitajskimi ladjami v Arabskem morju. Skrbita...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh