Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakaj Prekmurci niso (več) Hrvati?

Za vas piše:
Boris Golec
Objava: 10. 05. 2023 / 08:08
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.05.2023 / 09:28
Zakaj Prekmurci niso (več) Hrvati?
Cerkvenoupravna ureditev slovenskega ozemlja v terezijanski dobi (vir: Slovenski zgodovinski atlas, 2011, str. 122). FOTO: Slovenski zgodovinski atlas.

Zakaj Prekmurci niso (več) Hrvati?

Dolgoročne posledice reform Marije Terezije: Cerkvene reforme

Reforme Marije Terezije (1713–1780), dejansko cesarjeve soproge in ne cesarice, praviloma povezujemo z modernizacijo in napredkom, v zgodovinski percepciji pa se ne omejujejo le na njeno štiridesetletno vladavino (1740–1780). Na eni strani zajemajo znatno širši časovni lok, medtem ko so na drugi povezane z utemeljitvijo številnih novodobnih institucij, procesov, mehanizmov in pridobitev nasploh. Poleg reform v upravi, šolstvu, vojski in drugih sferah, kjer je šlo za neposredno poseganje države v javno in zasebno življenje, je imela terezijanska država nemajhen vpliv tudi na cerkvenem področju. Terezijanske cerkvenoupravne reforme so navsezadnje močno zaznamovale občutek skupne slovenske identitete, za današnjo vključenost Prekmurcev v slovenski narod pa so pomenile sploh nujni pogoj.

Konec oglejskega patriarhata

Začetek terezijanskih reform v cerkveni upravi sega v leto 1751, ko je papež na pritisk dunajskega dvora ukinil oglejski patriarhat, najstarejšo in po...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh