Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Žareče ognjišče

Za vas piše:
Marjan Pogačnik
Objava: 22. 06. 2022 / 00:12
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.06.2022 / 00:19
Žareče ognjišče
Marjan Pogačnik, urednik rubrik Svet in Duhovnost. FOTO: Vid Ponikvar/Sportida

Žareče ognjišče

Žareče ognjišče ljubezni. Tako je sv. Jedrt (Gertruda) iz Helfte (13. stol.) poimenovala Jezusa in njegovo srce, njeno poimenovanje pa je našlo mesto med vzkliki v litanijah.

Pri Jezusu, v središču njegove osebnosti, ni hladu in ravnodušnosti, je le ljubezen, in to goreča. Sama jo je izkusila v mističnih izkušnjah, popisanih v delu Glasnik Božje ljubezni. Tam med drugim pripoveduje, kako ji je bilo kot eni redkih izbrank v zgodovini krščanstva, ki je bila deležna Jezusovega prikazovanja, dano – podobno kot apostolu Janezu pri zadnji večerji – počivati na Učiteljevih prsih in poslušati bitje Jezusovega srca.

Napolnjena je bila z izjemno blaženostjo, do te mere, da je prav tako v videnju apostola Janeza radovedno in začudeno vprašala: »Kako to, da ti, ki si prvi počival na Kristusovih prsih, nisi v evangeliju ničesar povedal o bitju Kristusovega srca?« Sv. Janez ji je v videnju med drugim odgovoril, da je »blaga zgovornost bitja Jezusovega srca pridržana za poslednje čase, da se ostareli in otopeli svet ogreje v ljubezni svojega Boga«.

Motiv ognja najdemo tudi v enem najbolj znanih Jezusovih prikazanj v zgodovini,...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh