Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zastarele ločitve

Za vas piše:
Marjan Pogačnik
Objava: 01. 02. 2023 / 09:34
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.02.2023 / 13:31

Zastarele ločitve

Zastarele ločitve
FOTO: Arhiv Družina
Za človeško doživljanje je značilno, pravijo strokovnjaki s področja psihologije, da nas drugačnost drugega moti. To povezujejo s tem, da se v prvem življenjskem obdobju v našo podzavest zapišejo vzorci, ki nam pomagajo preživeti.

Ko se v odnosu z drugo bližnjo osebo, denimo z zakoncem, srečam z njegovimi ali njenimi preživetvenimi vzorci, ki ga v temelju zaznamujejo in so različni od mojih (zanjo je vzorec morda: »rešuj sam, govori«, zame pa: »ustavi se, utihni«) ter jih seveda ne morem spreminjati, se počutim ogroženega. Ena od skrivnosti uspešnega odnosa, trdne zveze je potemtakem ta, da dva znata sprejemati in presegati to temeljno medsebojno različnost.

Pravzaprav bi za marsikatero človeško dramo lahko rekli, da se v njenem jedru skriva zavračanje drugačnosti. Trpimo, ker nismo sposobni živeti v povezanosti z različnimi od nas, pa čeprav nas s svojimi značilnostmi lepo dopolnjujejo. Ko drugačnosti drugega ne prenašamo več, ga odpišemo ali skušamo »nevtralizirati«.

To se ne kaže zgolj v (tesnih) medosebnih odnosih, težave imamo na družbeni ravni. Eden od pokazateljev, koliko zmoremo z drugačnimi pogledi, je dogajanje na spletu, kjer smo priča izlivom sovražnih čustev do tistih, v kater...

Prispevek je dostopen samo na naročnike Družine.

Nazaj na vrh