Zapri
Iskanje

Zdravo telo ni avtomatsko zdrav duh

Za vas piše:
Andreja Hergula
Objava: 13. 07. 2022 / 07:46
Oznake: Krščanstvo, Šport
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.07.2022 / 07:15
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Zdravo telo ni avtomatsko zdrav duh

Zdravo telo ni avtomatsko zdrav duh
Jernej Pisk. FOTO: Arhiv Družine
O svoji izkušnji, ko je resno zbolel na ledvicah, je spregovoril dr. Jernej Pisk, profesor filozofije in športa.

Kako v sebi konkretno čutite, da imate zdrav duh v zdravem telesu? Ali razliko začutijo tudi bližnji?

Včasih sem bil idealist; zdravo telo ni avtomatsko zdrav duh. Pred nekaj leti sem resno zbolel na ledvicah, hodil sem na dializo in že štiri leta živim s presajeno ledvico. Pred tem sem si mislil, vse lepo in prav, zdravo živim, nimam rizičnih dejavnikov za kakršnokoli odpoved organov, nisem predebel, nastopal sem v mladinski reprezentanci skokov ter se ukvarjal z gorskimi teki in duatlonom. Uspelo mi je priti na mednarodne tekme. Tedaj sem imel idejo o zdravem duhu v zdravem telesu. A vse se je porušilo. Občutil sem svojo moč, ko sem vse naredil sam in kasneje nemoč, ko se nisem mogel sam niti obrniti.

No, prebrodili ste težave in zdaj ste lahko zopet aktivni, v zmernem smislu. Pri čem vam športna dejavnost pomaga?

Pri športu se razvijajo volja, pogum, srčnost, ki sta jih omenjala tudi sv. Tomaž Akvinski in sv. Avguštin. Ukvarjanje s telesom je premagovanje napora; s tem krepiš voljo, tako kot romanja, kjer duhovna pot zahteva nek napor.

Lahko pa je telesna vadba sekularna religija, ki človeku prinese čustva, možnost odrešenja, vero, upanje, bogove. A to je malikovanje.

Je mogoče tudi pretiravati v športu?

Seveda. Treba je iskati srednjo mero. Pretiravanje te duhovno ne krepi. V današnjem času smo zelo pozorni na ukvarjanje s telesom, včasih pa ni bilo potrebe. Nekoč so šli v šolo in službo peš, vsak dan so bili na delu fizično aktivni, danes pa migamo le s prsti po tipkovnici.

Kako je na vas in na vašo telesno aktivnost vplivala korona? Se je kaj spremenilo? Ste se kaj polenili ali je bila tudi tedaj disciplina na višku?

Naša družina (žena in najinih pet otrok, ki so stari od 7 do 16 let) je bila med korono še bolj aktivna. Glede na to, da živimo na vasi v Poljanski dolini in smo obkroženi s hribi, je bilo obdobje korone zlat čas. Vsak dan smo po vsej občini hodili v hribe in kolesarili – po nekaj ur.

Kako ste motivirali otroke?

Med korono so šli kar radi ven. Šolo so naredili v uri, dveh in so imeli čas. Tudi zdaj hodimo naokrog. Na začetku imamo težave, da se spravimo od doma, ko pa začnemo hoditi, se vseh pet pogovarja in pozabi na vse drugo. Začnemo pa s skupno molitvijo.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh