Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zmaga in poraz

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 07. 09. 2022 / 15:57
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.09.2022 / 15:59
Zmaga in poraz
Louis Francois Lejeune: Bitka pri Borodinu. FOTO: Wikipedia

Zmaga in poraz

Čez ravnice na vzhodu Belorusije se v poletni pripeki premika množica vojakov. Njihovi škornji dvigujejo prah, suhe ustnice hrepenijo po vodi, oči na ožganih obrazih so uprte v megličasto daljavo. Kaj neki jih čaka daleč na vzhodu, kamor sledijo svojemu poveljniku? Izvedeli bodo kmalu, ko bodo spregovorili topovi, sablje in ledeno mrzla zima.

Ob koncu 18. stoletja je Francija doživela revolucijo, ki je prinesla številne spremembe in teror. Kralj Ludvik XVI. je pod giljotino izgubil glavo, toda država je namesto njega kmalu dobila še močnejšega voditelja. Napoleon, ki se je leta 1804 v Parizu okronal za cesarja, je reorganiziral vojsko, državno upravo in šolstvo, na tujem pa se je zapletel v številne spopade in vojne. Premagal je Avstrijo in Prusijo ter spravil na kolena Portugalsko in Španijo. Na vrhuncu moči je pod njegovo oblastjo živela skoraj polovica prebivalcev Evrope.

Na poti do popolne prevlade na stari celini mu je stala Velika Britanija. Da bi jo zlomil, je konec leta 1806 evropskim državam prepovedal trgovanje z njo. Gospodarski blokadi se je sprva pridružila tudi Rusija, toda leta 1810 je obnovila trgovske stike z Veliko Britanijo. To je Napoleona spodbudilo, da je krenil na vojaški pohod proti Rusiji, od koder bi lahko prodrl vse do britanske kolonije Indije.

Na vzhod

V zadnji...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh