Zapri
Iskanje

Cikel spletnih predavanj: Sursum corda

Datum: 23. 11. 2021
Ločilo
Ura: 19.30
Ločilo
Trajanje: 23.11.2021 - 14.12.2021
Objava: 23. 11. 2021
Ura: 19.30
Trajanje: 23.11.2021 - 14.12.2021
Lokacija: Zoom
Ustavi predvajanje

Cikel spletnih predavanj: Sursum corda

Cikel spletnih predavanj: Sursum corda
Ob godu sv. Cecilije, zavetnice cerkvene glasbe, in ob prihajajočem adventnem času vabljeni na cikel spletnih predavanj z naslovom Sursum corda, ki ga skupaj organizirata Muzikološki inštitut ZRC SAZU in Zavod za cerkveno glasbo.

Štirje strokovnjaki s področja liturgičnoglasbenih praks na Slovenskem med 16. in 18. stoletjem nam bodo v štirih zaporednih torkih odstirali skrivnosti liturgične glasbe, ki je nastajala v času preteklih liturgičnih praks. Predavanja bodo potekala prek orodja Zoom.

Vabimo vas, da se na predavanja prijavite prek spletnega obrazca. Vse potrebne podatke za dostop boste pred predavanji prejeli na vaš elektronski naslov. V primeru vprašanj se lahko na nas obrnete prek e-pošte na: info@cerkvena-glasba.si.

Program:

  • torek, 23. novembra, ob 19.30: Dr. Katarina Šter, ZRC SAZU: Sedil je k’misi Jesus: škof Hren, Gornji Grad in slovenski koral

 Katarina Šter je raziskovalka na Muzikološkem inštitutu ZRC SAZU, literarna komparativistka in pevka srednjeveške glasbe. Raziskovalno se posveča predvsem glasbenim tradicijam monastičnih redov na Slovenskem, liturgičnemu enoglasju in povezavam med besedo in glasbo v vokalni glasbi starejših obdobij.

  • torek, 30. novembra, ob 19.30: Dr. Klemen Grabnar, ZRC SAZU: Glasbena podoba obredja v času škofa Hrena: stolnici v Ljubljani in Gornjem Gradu

Klemen Grabnar je znanstveni sodelavec na ZRC SAZU (Muzikološki inštitut). Je glavni in odgovorni urednik revije De musica disserenda ter član uredniških odborov zbirk Slovenska glasbena dediščina in Monumenta artis musicae Sloveniae. Ukvarja se predvsem z liturgično glasbo v Notranji Avstriji iz časa nadvojvod Karla II. in Ferdinanda II, zanimajo pa ga tudi druga glasbenozgodovinska obdobja in raziskovalna področja.

  • torek, 7. decembra, ob 19.30: Dr. Marko Motnik, ZRC SAZU: Koralno petje in glasba v ženskem dominikanskem samostanu Mahrenberg (Radlje ob Dravi)

Marko Motnik je študiral orgle, čembalo in muzikologijo na Dunaju in tam tudi doktoriral. Po zaposlitvah na Univerzi Dunaj, na tamkajšnji Univerzi za glasbo in nazadnje v arhivu Glasbenega združenja se je leta 2020 vrnil v Slovenijo, kjer sedaj na Muzikološkem inštitutu ZRC SAZU opravlja delo znanstvenega sodelavca. Njegovo raziskovalno delo sestavlja široka paleta tem iz zgodovine glasbe med 16. in 19. stoletjem.

  • torek, 14. decembra, ob 19.30: Dr. Nikolaj Aracki Rosenfeld, O.Cist., Cistercijanska opatija Stična: Sine musica nulla disciplina… Kratek sprehod skozi stoletja petja in glasbe v cistercijanskem redu

p. Nikolaj je redovnik v skupnosti cistercijanov v Stični. Doktoriral je iz liturgike na papeškem liturgičnem inštitutu univerze sv. Anzelma v Rimu. V samostanu opravlja službo priorja in je voditelj doma duhovnosti Cisterca. Deluje kot asistent na Teološki fakulteti univerze v Ljubljani in je član Slovenske liturgične komisije pri Slovenski škofovski konferenci.

Sursum Corda plakat

Novosti v knjigarni

Novosti v trgovini

Nazaj na vrh