Zapri
Iskanje

Misijonska nedelja 2021 in spremljajoči dogodki

Datum: 20. 10. 2021
Ločilo
Ura: /
Ločilo
Trajanje: 20.10.2021 - 24.10.2021
Objava: 20. 10. 2021
Ura: /
Trajanje: 20.10.2021 - 24.10.2021
Lokacija: Videm pri Ptuju
Ustavi predvajanje

Misijonska nedelja 2021 in spremljajoči dogodki

Misijonska nedelja 2021 in spremljajoči dogodki
Letošnje obhajanje misijonske nedelje bo 24. oktobra. Ta dan poteka po vsem svetu nabirka, katere izkupiček je namenjen potrebam v misijonskih deželah.

Osrednja slovesnost misijonske nedelje bo potekala 24. oktobra v velikem šotoru v Vidmu pri Ptuju. Program se bo začel ob 15. uri z duhovno pripravo, ob 16. uri pa bo slovesna maša, ki jo bo daroval mariborski nadškof metropolit mons. Alojzij Cvikl ob somaševanju z duhovniki in misijonarji.

Na voljo za ogled bo Potujoča misijonska razstava. Ožji del razstave (o p. Mihu Drevenšku) bo razstavljen v župnijskem domu p. Miha Drevenška v Vidmu, širši del (o vseh slovenskih misijonarjih od 14. st. dalje do današnjih dni) pa v minoritskem samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju (Minoritski trg 1).

Glede na to, da je cel mesec oktober misijonski mesec, bo na spletni strani Misijonskega središča Slovenije za vsak dan v oktobru na voljo tudi misijonska pridiga. Pridige bomo tedensko objavljali na svoji spletni strani. Pridige so na prošnjo Papeške misijonske zveze pripravile redovnice trapistke iz Vitorchiana – Italija.

Devetdnevna duhovna priprava na misijonsko nedeljo bo posvečena misijonarju p. Mihu Drevenšku. Slednjo je pripravil p. Janez Šamperl, dober poznavalec p. Drevenška, katerega 10-letnico smrti letos obhajamo. Ob tej obletnici je p. Šamperl napisal tudi novo knjigo o tem izjemnem misijonarju, ki je deloval v Zambiji, z naslovom Daleč naprej je tekel. Knjigo lahko dobite v katoliških knjigarnah ali pa pokličete v Misijonsko središče Slovenije.

Letošnje osrednje obhajanje slovesnosti misijonske nedelje bo zato potekalo v rojstni župniji p. Drevenška, v župniji sv. Vida v Vidmu pri Ptuju. Glede na to, da je bil p. Drevenšek vse življenje glasbeno izjemno dejaven, bo na predvečer misijonske nedelje v soboto, 23. oktobra, ob 18. uri v velikem šotoru v Vidmu pri Ptuju duhovno-glasbeno srečanje z naslovom Radost v razdajanju. Nastopila bosta kantavtorja p. Janez Ferlež in Antonio Tkalec, program pa bodo obogatili pričevalci ter misijonarji, ki so s p. Mihom delovali na njegovem misijonu v Zambiji.

Glede na to, da je bil p. Drevenšek velik delavec na področju medijev, pa tudi njihov kritik (v Zambiji je ustanovil radio Icengolo in tiskarno, prav tako je bil urednik dveh revij), bo v okviru Radia Ognjišče potekala tudi okrogla miza na temo medijev v Sloveniji. Oddaja bo na sporedu v sredo, 20. oktobra, ob 20. uri. Radio Ognjišče pa bo v eni od oddaj predvajal arhivski posnetek pogovora s p. Drevenškom.

Misijonska maša za študente pa bo v sredo, 20. oktobra, ob 19. uri v frančiškanski cerkvi Marijinega Oznanjenja na Tromostovju v Ljubljani, prav tako bo misijonska študentska maša v Mariboru v sredo, 20. oktobra, ob 19. uri. Po maši sledi pogovor z misijonarji.

Novosti v knjigarni

Novosti v trgovini

Nazaj na vrh