Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Akcija Slovenske karitas 40 dni brez alkohola

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 26. 02. 2020 / 13:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.04.2020 / 10:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Akcija Slovenske karitas 40 dni brez alkohola

Akcija Slovenske karitas 40 dni brez alkohola

Akcija 40 dni brez alkohola poteka v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, nesreč in bolezni, ki so posledica alkohola.

Akcija Slovenske karitas 40 dni brez alkohola je v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, nesreč in bolezni, ki so posledica alkohola.


Letošnji ambasador akcije 40 dni brez alkohola je a cappella gospel zbor Bee Geesus.

Slovenska karitas s soorganizatorjema Javno agencijo RS za varnost prometa in Zavodom Med.Over.Net že petnajsto leto spodbuja k osebni udeležbi v preventivni akciji 40 dni brez alkohola.

V akciji sodelujejo tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje – projekt SOPA (Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola), Zavod Varna pot, Katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani (projekt Sporočilo v steklenici), društvo Žarek upanja, Zavod Vse bo v redu, Zveza klubov zdravljenih alkoholikov in Društvo abstinent. Kot gost se jim je letos pridružil Družinski inštitut Bližina. Ambasadorji letošnje preventivne akcije pa so pevci a cappella gospel zbora Bee Geesus.


Sodelujoči na novinarski konferenci: Cveto Uršič, Vesna Marinko, Karmen Henigsman, Peter Tomažič, Andreja Verovšek, Drago Jerebic, Matej Virtič (zbor Bee Geesus).

Zdravje in zdravi sta odnosi vrednoti, ki nam veliko pomenita

Akcijo 40 dni brez alkohola, ki letos poteka pod naslovom Za zdravje in zdrave odnose, je Slovenska karitas predstavila v sredo, 26. februarja, v Ljubljani. Potekala bo od 26. februarja do 11. aprila 2020.

Kot je dejal Cveto Uršič, generalni tajnik Slovenske karitas, so zdravje in zdravi odnosi vrednoti, ki nam veliko pomenita. »Odpoved alkoholu v postnem času je tako dobra priložnost, da nekaj naredimo za ti dve vrednoti. Da preverimo sebe, odnos v družini, s sodelavci, prijatelji. Slovenska karitas pa z akcijo ozavešča tudi mladostnike, v okviru literarnega natečaj za učence zadnje triade osnovnih šol ter dijake srednjih šol. Lani se je literarnega natečaja udeležilo 29 osnovnih šol in 12 srednjih šol. Prejeli smo 143 zelo dobrih izbranih literarnih del.«

Vzpostaviti je treba odgovoren odnos do pitja alkohola v slovenski družbi


Karmen Henigsman z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je predstavila letošnje aktivnosti projekta SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola.

Nacionalnem inštitutu za javno zdravje že četrto leto izvaja projekt SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola. V okviru svojega delovanja pa že tretjič aktivno sodelujejo v akciji 40 dni brez alkohola, saj si, kot je dejala predstavnica inštituta Karmen Henigsman, delijo skupen cilj: vzpostaviti odgovoren odnos do pitja alkohola v slovenski družbi, kjer prevladuje mokra kultura. Posledično je čezmerno pitje pri nas močno prisotno, kar kažejo tudi skrb vzbujajoče številke. Po podatkih naj bi skoraj vsak drugi odrasli prebivalec Slovenije pil tvegano.

Poraba alkohola nas uvršča v svetovni vrh

V povprečju naj bi Slovenec, star 15 let ali več, v letu 2018 spil: 38 litrov vina, 93 litrov piva in tri litre žganja, kar predstavlja skoraj deset litrov čistega alkohola (gre za registrirano porabo). V zadnjem času se je občutno povečala količina popitih žganih pijač. Za primerjavo, v letu 2016 je svetovno povprečje registrirane porabe čistega alkohola znašalo 6,4 litra, evropsko pa 9,8 litra.

Poleg registrirane porabe alkohola (10 litrov čistega alkohola) predstavlja za Slovenijo veliko težavo tudi obsežna neregistrirana poraba alkohola iz domače proizvodnje, ki znaša po ocenah še za tretjino višje številke, kar nas uvrščajo v sam svetovni vrh.

Pitje alkohola lahko vpliva na vsak organ v telesu

Posledice sprejemajočega pitja alkohola niso vidne le v številkah porabe, temveč tudi v zdravstvenih ter socialnih posledicah, ki jih ima pitje alkoholnih pijač, tako na tistega, ki pije, kot tudi na njegove sorodnike in bližnje. Tvegano in škodljivo pitje je vzročno povezano z več kot 200 različnimi boleznimi in poškodbami.

Pitje alkohola lahko vpliva na vsak organ v telesu, povzroča rakava obolenja, oslabi posameznikov imunski sistem in bistveno vpliva na oslabljenje srčno-žilnega sistema. Da je kozarec vina dober za zdravje, je tako le mit, saj novejše raziskave kažejo, da z vsakim popitim kozarcem alkoholnih pijač tvegamo škodljive posledice.

Vedno pogosteje opozarjajo tudi na vpliv pitja alkohola na plod in na razvoj fetalnega alkoholnega sindroma. Ta se ne razvije samo pri otrocih, katerih matere so zasvojene z alkoholom, ampak tudi tistim, ki pijejo že manjše količine alkohola v obdobju zanositve in nosečnosti. Zaskrbljujoč je podatek, da v zadnjih letih zaznavajo ravno porast tveganega pitja med mladimi ženskami z višjo izobrazbo, kar sovpada ravno z rodno dobo.

Vsak dan je v Sloveniji zaradi alkohola deset hospitalizacij

Vsak dan je v Sloveniji zaradi vzrokov, povezanih izključno z alkoholom, v povprečju deset novih hospitalizacij. Vsak dan izključno zaradi razlogov, povezanih s pitjem alkohola, umreta vsaj dve osebi. Letno to v povprečju (skupaj z žrtvami prometnih nesreč, ki jih povzročijo alkoholizirani) pomeni 927 oseb. Govorimo torej o številu smrti, ki bi jih lahko preprečili.

Umrljivost prebivalcev Slovenije zaradi alkohola presega evropsko povprečje. Ocena zdravstvenih in ostalih stroškov, povezanih s pitjem alkohola, znaša v povprečju 228 milijonov evrov letno. Trošarine od alkohola znašajo okoli 103 milijonov evrov leto.

Alkohol ne vpliva le na zdravje, ampak tudi na ostala področja življenja

Posledice škodljivega pitja alkohola niso samo zdravstvene, saj vplivajo tudi na ostala področja življenja. Zaradi alkohola so prisotne tudi mnoge psihosocialne posledice, ki se kažejo v nižji delovni storilnosti, višji stopnji absentizma, pogostejših konfliktih, duševnih težavah pri bližnjih in otrocih, v nasilju ter kriminalnih dejanjih, predvsem pa so posledice opazne preko nekakovostnih odnosov v družini in na delovnem mestu.

Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola

Vsi navedeni podatki in dejstva o alkoholu kažejo potrebo po učinkovitih ukrepih. S pilotno izvedbo pristopa Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola (SOPA), ki ga v 18 lokalnih okoljih izvajajo zdravstveni delavci v zdravstvenih domovih in strokovni delavci iz centrov za socialno delo, so do zdaj podprli 700 posameznikov, ki so se odločili zmanjšati svoje pitje alkohola in v tem tudi uspeli.

Opažajo, da so ustrezna podpora, povezovanje med strokovnjaki in odnos tisti dejavniki, ki lahko bistveno pripomorejo k zamejevanju alkoholne problematike v Sloveniji.

Alkohol je vzrok za kar tretjino umrlih na slovenskih cestah

Kot opozarja Vesna Marinko, v. d. direktorice Javne agencije RS za varnost prometa, alkohol zmanjšuje sposobnost zaznavanja, presoje ter ustreznega odzivanja v prometu. Je eden glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometnih nesreč, saj je vzrok za kar tretjino umrlih na slovenskih cestah. Zato bodimo vedno trezni v prometu in tako prispevajmo k večji varnosti.


Vesna Marinko, v. d. direktorice Javne agencije RS za varnost prometa, je predstavila problematiko alkohola v prometu.

Po podatkih za leto 2019 delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč znaša skoraj 10 %. Najpogostejši povzročitelji teh nesreč so bili v starostni skupini od 45 do 54 let. Povprečna starost poškodovanih v prometu, ki imajo lahko posledico trajno invalidnost zaradi vožnje pod vplivom alkohola, je 41 let. Povprečna stopnja alkoholiziranosti povzročiteljev prometnih nesreč je v letu 2019 znašala 1,5 promila, kar je izredno visoko.

Kako pomagati mladostniku ali partnerju?


Dr. Drago Jerebic, iz Družinskega inštituta Bližina, je spregovoril o pomenu odnosov pri preprečevanju in razreševanju zasvojenosti.

Psihoterapevt dr. Drago Jerebic z Družinskega inštituta Bližina je na vprašanje kako pomagati mladostniku ali partnerju, da se čezmerno in škodljivo pitje razreši še pred nastankom kemične odvisnosti, dejal:

»Pri mladostniku je pitje alkohola alarm. Ker mu je padel dopamin, si ga hoče zvišati preko pitja alkohola. Od tiste substance, s katero si bo v puberteti dvigoval dopamin, se boš zelo težko poslovil kasneje v življenju. Kaj narediti? Vi mu ga dvigujte. Starša bodita spoštljiva drug do drugega. Potem pa vedno znova prihajajta v mladostnikov svet. Delajta prvi korak do otroka; ne čakajte, organizirajte druženje z njim. Dajte jim spodbude, ker jih potrebujejo. Pohvalite jih. Potem pa jim tudi jasno postavite meje. Ni pa dovolj zgolj postaviti meje. Lažje sprejmeš postavljeno mejo od nekoga, za katerega čutiš, da te ima rad. Skratka, če jim na eni strani preprečimo dostop do 'dvigovanja dopamine', jim moramo na drugi strani nadomestiti oz. na drug način to povišati – z našim odnosom do njih.«

Dogodki, povezani z akcijo 40 dni brez alkohola

V času preventivne akcije bodo pripravili naslednje dogodke:

1. Dve romanji, ki bosta še posebej namenjeni v spodbudo vsem, ki sodelujejo v akciji 40 dni brez alkohola in v podporo vsem, ki kakorkoli trpijo zaradi alkohola (na Brezje v soboto, 29. februarja, s pričetkom ob 10.00 in na Sveto Goro v nedeljo, 29. marca ob 14.30);

1. V organizaciji NIJZ, Projekt SOPA bodo v mesecu aprilu potekali dnevi brez alkohola.

Več v videoposnetkih.

1. del:



2. del:



Foto: Ivo Žajdela

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh