Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Arhitekt Matija Suhadolc bo prejel odličje sv. Cirila in Metoda

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 05. 05. 2021 / 09:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.05.2021 / 08:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Arhitekt Matija Suhadolc bo prejel odličje sv. Cirila in Metoda

Arhitekt Matija Suhadolc bo prejel odličje sv. Cirila in Metoda

Škofje so na 123. redni seji sprejeli priporočila za obhajanje 30. obletnice samostojnosti.

Arhitekt Matija Suhadolc (na sredini) bo prejel odličje sv. Cirila in Metoda. FOTO: p. Ivan Rampre



Slovenski škofje so se v ponedeljek srečali s predstavniki Konference redovnih ustanov Slovenije (Korus) in z višjimi redovnimi predstojnicami in predstojniki, s katerimi so v štirih delovnih skupinah obravnavali teme evangelizacije, preroštva, kako živeti resnico Boga v današnjem svetu in pomena skrbi za medsebojne odnose.

Najvišje Cerkveno odlikovanje arhitektu

Na ločeni 123. redni seji Slovenske škofovske konference (SŠK), ki je sledila srečanju z redovnimi predstojniki, pa so škofje sklenili, da podelijo odličje sv. Cirila in Metoda, najvišje odlikovanje Cerkve v Sloveniji, arhitektu Matiju Suhadolcu za njegovo delo na področju izgradnje in obnove sakralne kulturne dediščine.

Izdelal relikviarij

Arhitekt Matija Suhadolc je med drugim izdelal relikviarij, v katerem so relikvije sv. Janeza Pavla II. in ki ga je pokojni nadškof Alojzij Uran na levem stranskem oltarju brezjanskega svetišča blagoslovil leta 2016, ob dvajseti obletnici papeževega obiska na Brezjah.

Devetdnevnica za domovino

Obenem so škofje sprejeli tudi priporočila za obhajanje 30. obletnice slovenske samostojnosti po župnijah in podprli pobudo 24-urnega posta in molitve za domovino, ki bo v ponedeljek, 21. junija 2021, in devetdnevnico za domovino.

Maše za domovino in blagoslovi zastav

Župniki bodo, kot je sporočil tiskovni predstavnik SŠK dr. Tadej Jakopič, ob obletnici slovenske samostojnosti tudi povabljeni, da bodo v zadnjo nedeljo pred državnim praznikom, 20. junija 2020, darovali sveto mašo za domovino in blagoslovili slovensko zastavo.


Evharističnega kongresa na Madžarskem se bosta v imenu SŠK udeležila škofa msgr. dr. Peter Štumpf in msgr. dr. Franc Šuštar. FOTO: Jože Pavlič


Na Evharistični kongres škofa Štumpf in Šuštar

Prav tako so škofje sklenili, da bo vsaka posamezna škofija sama določila datum volitve članov župnijskih pastoralnih svetov (ŽPS), hkrati pa so za udeležbo na Evharističnem kongresu v Budimpešti, ki bo od 5. do 12. septembra 2021, imenovali murskosoboškega škofa msgr. dr. Petra Štumpfa in ljubljanskega pomožnega škofa msgr. dr. Franca Šuštarja.

Spoštovanje ukrepov ob in po prvih obhajilih in birmah

Obenem so slovenski škofje pozvali vse duhovnike in vernike, naj v času prvih svetih obhajil in svetih birm spoštujejo vsa državna in cerkvena navodila ter se držijo ukrepov in priporočil NIJZ, kar velja tako za obrede kot za dogodke, ki cerkvenim slovesnostim neposredno sledijo, denimo za druženja in pogostitve.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh