Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek cepljen proti koroni

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 01. 2021 / 16:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.01.2021 / 05:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Frančišek cepljen proti koroni

Frančišek cepljen proti koroni

Glasgowski nadškof zaradi okužbe umrl, okužen tudi neapeljski kardinal Sepe; britanski sev novega virusa razširjen že v 50 državah.

FOTO: Vatican Media

V Vatikanu so danes začeli cepljenje proti koronavirusni bolezni. Cepivo proizvajalca BioNTech/Pfizer je med prvimi prejel 84-letni papež Frančišek, kot sta s sklicevanjem na notranje vire po navedbah avstrijskega Kathpressa poročala argentinski časnik La Nacion in ameriška revija America. Z vatikanskega tiskovnega urada so sporočili le, da se je cepljenje uradno začelo. Podatka, da je papež cepivo že prejel, v Vatikanu po poizvedovanju medijev niso želeli potrditi.

Drugo dozo cepiva naj bi sveti oče prejel čez tri tedne. Zaradi varovanja zasebnosti naj pri cepljenju ne bi bilo navzočih fotografov. Proti koronavirusni bolezni naj bi se cepili tudi upokojeni papež, 93-letni Benedikt XVI., njegov osebni tajnik, 64-letni nadškof Georg Gänswein, in vsi člani gospodinjstva v samostanu Mater Ecclesiae.

Ob začetku cepljenja v Vatikanu je tiskovni urad objavil le fotografijo posebej v te namene urejenega prostora v bližini vatikanske dvorane za avdience; med drugim v njem stoji tudi zamrzovalnik, kjer naj bi cepivo hranili pri zahtevanih najmanj minus 70 stopinjah.

Uradno naj bi v Vatikanu najprej cepili vse tamkajšnje zdravstvene delavce, papež Frančišek pa naj bi cepivo prejel kot prvi državljan Vatikana.

Glasgowski nadškof umrl zaradi okužbe z novim koronavirusom

Glasgowski nadškof Philip Tartaglia pa je danes umrl v starosti 70 let, potem ko se je okužil z novim koronavirusom, kot so potrdili tudi na spletni strani glasgowske nadškofije. Tartaglia je nadškofijo škotske prestolnice vodil od leta 2012. Na današnji dan, 13. januar, v Glasgowu obhajajo god svojega zavetnika, sv. Munga.

Tartaglia, rojen leta 1951 v Glasgowu, se je z novim virusom okužil tik po lanskem božiču. Do imenovanja novega nadškofa bo glasgowsko nadškofijo vodil upravitelj.

Okužen tudi neapeljski kardinal Sepe

Z novim virusom se je okužil tudi neapeljski nadškof, kardinal Crescenzio Sepe, ki se poslavlja z nadškofovskega položaja. Kot so sporočili s tamkajšnje nadškofje, je 77-letni cerkveni dostojanstvenik trenutno v samoizolaciji, vendar zaenkrat nima znakov koronavirusne bolezni. Papež Frančišek je sredi lanskega decembra sprejel njegov odstop z nadškofovskega položaja, ki ga je kardinal ponudil iz starostnih razlogov. Vodenje nadškofije naj bi 2. februarja prevzel njegov naslednik, 57-letni Domenico Battaglia. Kardinal Sepe je neapeljsko nadškofijo vodil od leta 2006, to pristaniško mesto na jugu Italije pa je močno zaznamovano s socialnimi problemi in visoko stopnjo organiziranega kriminala.


WHO: britanski sev novega koronavirusa se je razširil v 50 držav

Kot poroča STA, se je sev novega koronavirusa, ki so ga odkrili v Veliki Britaniji, po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) doslej razširil že v 50 držav, ozemelj in območij po vsem svetu. Sev, ki so ga odkrili v Južni Afriki, se je po podatkih WHO razširili v 20 držav. Skrbi pa medtem povzroča novi sev, ki so ga nedavno odkrili na Japonskem.

Nova japonska različica bi lahko vplivala na odziv imunskega sistema, vendar jo je treba še temeljiteje preučiti. Japonci so WHO o novem sevu obvestili 9. januarja, odkrili pa so ga pri štirih potnikih, dveh odraslih in dveh otrocih, ki so prispeli iz Brazilije.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh