Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Islamski voditelji zaskrbljeni zaradi naraščajočega skrajništva

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 04. 2021 / 05:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.04.2021 / 05:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Islamski voditelji zaskrbljeni zaradi naraščajočega skrajništva

Islamski voditelji zaskrbljeni zaradi naraščajočega skrajništva

Malezija: pozivi k verskemu sožitju in narodni spravi.

Muslimani v parku Shah Alam v Kuala Lumpurju FOTO: Vatican Media

Z veliko zaskrbljenostjo ugledni islamski voditelji v Maleziji spremljajo krepitev skrajniških nagnjenj v državi. Kot poroča spletni portal Vatican News, pozivajo k verskemu sožitju in narodni spravi.

Za verska vprašanja pristojni minister Zulkifli Mohamad Bakri je svojim sodržavljanom svetoval, naj se ne bojijo pluralizacije malezijske družbe. »Islam je v Maleziji uradna religija, obenem pa že dolgo udejanjamo tudi versko svobodo,« je izjavil v pogovoru za državno tiskovno agencijo.

Verska svoboda je zapisana v ustavo in nikakor ne velja le za muslimane, temveč tudi za druge veroizpovedi, »dokler te ne motijo javnega reda in miru«. Podobno utemeljuje šah Kirit Kakulal Govindji, predsednik islamskega združenja »Global Unity Network«: »Zviška gledati na druge religije ali jih žaliti, kaj takega se v Maleziji ne bi smelo dogajati.«

Vsakdo, ki je po narodnosti Malezijec, samodejno velja za muslimana

Približno deset odstotkov izmed 32 milijonov prebivalcev Malezije je kristjanov. Pogosto so tarče besednega nasilja iz islamističnih krogov ali diskriminacije s strani malezijskih oblasti. »Vlada in verske skupine Cerkve zelo natančno nadzirajo,« pojasnjuje mednarodno združenje »Open Doors«.

Kristjani se z muslimani ne smejo pogovarjati o krščanski veri; kdor iz islama prestopi v krščanstvo, ga nemudoma začnejo preganjati: »Vsakdo, ki je po narodnosti Malezijec, samodejno velja za muslimana.« Sperobrnjencem v krščanstvo grozijo s prisilnimi ločitvami, napadi na družinske člane in napotitvijo v prevzgojna taborišča.

Pomembna odločitev vrhovnega sodišča

Malezijsko vrhovno sodišče je prejšnji mesec kristjanom dovolilo, da so besedo »Alah« začeli uporabljati za »Boga«; dolgoletna prepoved te uporabe je doslej veljala za kršitev ustave in je bila temu primerno kaznovana. Mnogi muslimanski politiki in verski voditelji so se na odločitev sodišča odzvali s precejšnjim nezadovoljstvom. Eden od izrečenih očitkov pravi, da so si kristjani prilastili islamske verske prakse.

V zadnjih letih je tudi socialno delo kristjanov poskrbelo za veliko nezadovoljstva med muslimani. Bojijo se namreč, da želijo kristjani uboge in slabše izobražene državljane pritegniti na svojo stran.

Nadškof katoličane opozarja, naj bodo zadržani

Katoliška cerkev v Maleziji je omenjeno odločitev sodišča z veseljem pozdravila. Obenem pa je nadškof Julian Leow Beng Kim iz Kuala Lumpurja katoličane prosil, naj bodo zadržani in naj izkazujejo spoštovanje svojim muslimanskim sodržavljanom. Pomembno je, je dejal, »da stopimo skupaj in negujemo medsebojno razumevanje«.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh