Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jubilant Stanislav Hočevar

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 11. 11. 2020 / 15:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.11.2020 / 16:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jubilant Stanislav Hočevar

Jubilant Stanislav Hočevar

Dvojni praznik msgr. Stanislava Hočevarja.

Stanislav Hočevar. FOTO: Tatjana Splichal.


Stanislav Hočevar je bil rojen 12. novembra 1945. V duhovnika je bil posvečen leta 1973, škofovsko posvečenje pa je prejel leta 2000. Letos ima tako dvojni razlog za hvaležnost: praznuje 75-letnico življenja in 20-letnico svojega škofovskega posvečenja.

Duhovniška pot

Kot salezijanski duhovnik je mlade rad poučeval in jih po Don Boskovem zgledu vodil h Kristusu. Postal je ravnatelj želimeljske ustanove in bil dve leti tudi inšpektorjev namestnik. Pot ga je leta 1984 zanesla v Celovec in na Koroško, kjer je ostal štiri leta, in tam nadaljeval svoje duhovniško in pastoralno poslanstvo.

Leta 1988 se je vrnil v Slovenijo in je bil imenovan za višjega predstojnika slovenskih salezijancev. To službo je opravljal več let (1988–2000). To je bilo »v času, ko smo se soočali z velikimi družbenimi in pastoralnimi izzivi ob začetku samostojne države Slovenije. Marsikaj, kar danes skušamo uresničevati, je bilo zasnovano že v času, ko ste vi vodili inšpektorijo in iskali uvide za prihodnost salezijanskega dela in poslanstva. Sadovi, ki jih danes žanjemo tudi po vaši zaslugi, kažejo na to, da je bilo v plodno zemljo posejanih mnogo dobrih semen,« je v voščilu ob nadškofovem jubileju zapisal salezijanec Marko Košnik.



Povezan z mladimi

V tem obdobju je bila tudi po Hočevarjevi zaslugi ustanovljena gimnazija Želimlje, svoje aktivnosti je začela širiti Skala – mladinska ulična vzgoja, pod salezijanskim okriljem pa so potekala različna srečanja mladih in družin.

Stanislav Hočevar je ves čas svojega duhovniškega delovanja podpiral delo Aninega sklada. Ob 15-letnici delovanja te ustanove, ki podpira družine z več otroki, je nadškof Hočevar dejal: »Anin sklad je delo Svetega Duha, rodil se je izključno iz gledanja Božjega obličja, samo Božje obličje človeka rešuje sebičnosti, individualizma, neodgovornosti, indiferentnosti in želje po enostranskem uživanju. Božje obličje preprosto kliče po novih obličjih. Ljubezen rojeva ljubezen. Kakor je Bog iz čiste ljubezni ustvaril in še ustvarja svet, tako bo tudi vsaka človeška, od Božjega obličja odrešena ljubezen, ustvarjala nova obličja, nove svetove.«


Stanislav Hočevar mašuje ob 15-letnici delovanja Aninega sklada. FOTO: Tatjana Splichal.

Beograjski nadškof

Stanislav Hočevar je bil 25. marca 2000 imenovan za beograjskega nadškofa koadjutorja. Dne 24. maja 2000 je prejel škofovsko posvečenje v Ljubljani na Rakovniku. Tako je kot tretji Slovenec prevzel vodenje beograjske nadškofije. Njegova predhodnika sta bila Alojzij Turk in Franc Perko.



Veliko je pisal

Poleg vseh duhovniških obveznost je Stanislav Hočevar tudi veliko literarno ustvarjal in pisal, med drugim tudi za Družino, Mavrico, Nedeljo … Aktivno je sodeloval pri ustanovitvi salezijanske založbe Salve in Salezijanskega vestnika.

Ob dvojnem jubileju gospodu nadškofu voščimo tudi z uredništva Družine in mu želimo, da bi še naprej uresničeval svoje škofovsko geslo: »Služite Gospodu v veselju!«

PREBERITE ŠE:

Vrnimo se k cerkvenim očetom

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh