Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

V postnem času ob spletnem nakupu nad 40€ prejmete brezplačno darilo: Križev pot s papežem Frančiškom. Nakupujte tukaj

Zapri
Iskanje
Duhovnost

Božični in velikonočni spomini


Duhovnost

Božični in velikonočni spomini

Frank Troha Rihtarjev


Lastnosti

Ikona seznama E-knjiga: Ni e-knjiga
Ikona seznama Leto izdaje: 2013
Ikona seznama Število strani: 204
Ikona seznama Vezava: Trda s ščitnim ovitkom in označevalna vrvica
Ikona seznama Mere: 128 mm x 210 mm

O izdelku

»Čeprav je bilo vse zimsko pusto in pokrito s snegom, je vendar mlado in staro veselo prelepega božičnega večera.« (Troha)

Knjiga notranjega izseljenca Franka Trohe Rihtarjevega Božični in velikonočni spomin je rezultat raziskovalne dela, ki ga je začel v letu 2006 daljna Trohova sorodnica - Alenka Veber, izhaja pa ob spominu na 100. obletnico njegovega odhoda v Severnem Ameriku in 120. letnico njegovega rojstva. V njej so zbrani Trohovi božični in velikonočni spomini, ki so izhajali v slovenskih izseljenskih publikacijah Nova doba (Cleveland) in Glas naroda (New York) med letoma 1928 leta 1957. Jezik pričujoče izdaje je ostal zvest prvotni objavi, popravljeni so le vidnejše napake.

Raziskovanje in analiza Trohovega publicističnega dela oz. njegove celotne življenjske zgodbe presegata okvire ozkega družinskega in krajevnega zanimanja. Troha nas s svojimi zgodbami, spomini in reportažnimi zapisi vodi do razumevanja družbeno-duhovnih značilnosti vsakdanjega življenja Notranjcev in izseljencev z Notranjskega in iz drugih krajev. Odgrinja nam je tako splošna razmere v Babnem Polju in na širšem Notranjskem v prvi polovici 20. stoletja kot tudi razmere v novih domovinah.

Kakšen pomen naj bi imele Trohove zgodbe in spomini za nas? Zgodovinski, izkušenjski, domačijski, socialni, narodnostni. Zadosten razlog, da jih (s) poznamo in uvrstimo avtorja med sooblikovalce enotnega slovenskega kulturnega prostora.

Podobni izdelek

Želite obdariti svoje najdražje? Obiščite trgovino Aleteia.

Več

Nazaj na vrh