Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje
Družina in vzgoja

Kompetentni otrok


Akcija
Družina in vzgoja

Kompetentni otrok


Knjiga Kompetentni otrok zagotovo spada med pomembna in prelomna dela na področju vzgoje. Prevedena je v 20 jezikov in velja za "biblijo vzgoje" Več
20,00€
Zmanjšaj
Dodaj
Na zalogi
Dostava: 2-4 dni
Kompetentni otrok
Kompetentni otrok
20,00€
Dodaj
Zmanjšaj

Lastnosti

Ikona seznama Koda: 9789612616267
Ikona seznama Založba: Didakta
Ikona seznama Leto izdaje: 2021
Ikona seznama Število strani: 236
Ikona seznama Vezava: poltrda
Ikona seznama Mere: 242 x 193 mm
Ikona seznama ISBN: 978-961-261-626-7

O izdelku

Danski avtor Jesper Juul v knjigi pojasnjuje razloge za nove vzgojne smernice, primerja načine vzgoje iz različnih delov sveta in vzgojne vzorce iz preteklosti z današnjimi. Nekdanje destruktivne vrednote, kot so poslušnost, psihično in telesno nasilje in konformizem, ki so vladali v tradicionalni hierarhični patriarhalni družini, so se spremenile. Odgovor nanje je bila demokratična vzgoja, ki pa tudi ni prinesla pričakovanih sprememb.

Jesper Juul zato ponuja premislek o novih vrednotah in poudarja, da je vzgoja dinamični dvosmerni proces, v katerem se razvijajo oboji, starši in otroci. Dvosmernost obstaja zato, ker so otroci kompetentni in sicer od vsega začetka, od rojstva naprej imajo svojo osebnost in so zato po človeški in socialni plati kompetentni partnerji staršev. Seveda to ne pomeni, da ne potrebujejo vodstva! Odrasli se morajo naučiti, da tudi v motečem otrokovem obnašanju najdejo njegovo sporočilo. Otroci staršem dajejo povratne informacije, ki jim omogočijo, da ponovno vzpostavijo lastno kompetentnost in zavržejo nekoristne, neljubeče in samouničujoče vedenjske vzorce. Za to, da se lahko na ta način učijo od otrok, je potrebno veliko več kot to, da z njimi spregovorijo na demokratičen način. Pomeni, da morajo razviti tako obliko dialoga, kakršnega mnogi odrasli niso zmožni vzpostaviti niti z drugimi odraslimi - osebni dialog, ki temelji na enakovrednosti.

Enakovrednost dostojanstva, zahteva odprtost in spoštovanje različnosti, pri vzgoji pa to pomeni, da starši skupaj z otroki rišejo zemljevid osebnih in družbenih odnosov.

JESPER JUUL že tri desetletja organizira delavnice za starše. S sodelavci iz različnih evropskih držav je na podlagi svojih znanj in izkušenj ustanovil Familylab, mednarodno organizacijo, ki družinam ponuja podporo, svetovanje in pomoč pri razvoju starševske kompetentnosti. S poletjem 2008 se je začel projekt Familylab tudi v Sloveniji. Del projekta je tudi izdaja knjig Jesperja Juula v slovenskem jeziku.

Podobni izdelek

Družina in vzgoja
20,00€ Poglej izdelek: Najgloblji izzivi ljubezni

Želite obdariti svoje najdražje? Obiščite trgovino Aleteia.

Več

Nazaj na vrh